dla Tomka
Basia: Zadanie dla TOmka
Rozłóż na czynniki wielomiany
W(x)=x4+1
P(x)=9x4+16
podpowiadam, że będą to czynniki drugiego stopnia
5 lip 16:16
TOmek: w(x)=x*x*x2+1=x*x2*x+1=x(x+1)+1(x+1)=(x+1)(x+1) chyba źle
teraz drugie
6 lip 09:16
Basia:
spróbuj skorzystać z tego, że
(x2+1)2 = x4+2x2+1
stąd
x4+1 = (x2+1)2−2x2
x4+1 = (x2+1)2−(√2x)2
i zastosuj wzór na różnicę kwadratów
drugie analogicznie już jako ćwiczenie utrwalające
6 lip 09:20
TOmek: P(x)=9x4+16=
(3x2)2+(22)2 tak chyba nic nie zrobie nie ma kochanego "−"
proszę o wskazówke ...
6 lip 09:23
TOmek: ok robie
6 lip 09:25
Basia:
(3x2+4)2=............
6 lip 09:30
TOmek: [(x2+1)−(√2x)]*[(x2+1)+(√2x)]=
[x2+1−√2x)]*[x2+1+√2x)]=
[x2−√2x+1]*[x2+√2x+1]
[(x(x−√2)+1]*[(x(x+√2)+1]=
[x2+1−√2x)]*[x2+1+√2x)]=
nie daje rady ...
6 lip 09:36
Basia:
to jest dobrze
trzecia linijka z Twojego rozwiązania to już koniec
trójmiany
y=x2−√2x+1 i y=x2+√2+1 są nierozkładalne (policz Δ)
nie było napisane "na czynniki liniowe"
przeciwnie, w podpowiedzi napisałam, że to będą czynniki 2 stopnia
6 lip 09:41
TOmek: hmmm, zrobie to do konca a Ty sprawdz czy tak mozna ok?
6 lip 09:45
TOmek: (3x2+4)2=(9x4−2*3x2*4+42)
9x4−6x2+42
9x4+16=(3x2+4)2−6x2
(3x2+4)2−(√3x)2=
[(3x2+4)−(√3x)]*[(3x2+4)+(√3x)]
[x(3x−√3)+4]*[x(3x+√3)+4]
wyciągam −1
[−x(3x+√3)+4]*[x(3x+√3)+4]
(3x+√3)(−x+x) da się jeszcze zrobic cos z tymi "4" i jakoś to dalej pociągnąć?
6 lip 09:46
TOmek: Zapomniałem podziękowac za fajne zadanko, zrobie sobie je jeszcze raz samemu pod wieczór

Mam dzisiaj dużo czasu, jestem juz po pracy (deszcz pada)

więc dzisiaj zaczynam dzielenie
wielomianów
6 lip 09:48
Basia:
drobny błąd 2*3*4=24
czyli
(3x2+4)2 = 9x4+24x2+16
czyli
9x4+16 = (3x2+4)2−24x2
9x4+16= (3x2+4)2 − (√24x)2
√24 = √4*6=2√6
9x4+16= (3x2+4)2 − (2√6x)2
skończy się tak jak poprzednie na trójmianach kwadratowych
zauważ, że równania
x4+1=0
9x4+16=0
nie mają rozwiązań w R, bo
x4≠−1 ani 9x4≠−16
czyli rozkład na czynniki liniowe jest niemożliwy, bo wtedy te równania miałyby rozwiązania
możliwy jest tylko rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
6 lip 10:04
Kamil: Basia pomóz mi prosze w tym zadaniu
7 lip 18:17
Kamil: czekam plis
7 lip 18:18
Kamil: Basia pomoż
7 lip 18:23