matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź do najprostrzej postaci
Stachu G:
Mam problem z następującym zadaniem:
√
108
−
√
180
=
√
12
−
√
20
5 lip 15:01
Jack:
Wskazówka: 12*9=108 20*9=180
5 lip 15:06
Stachu G:
Dobra poszło
dzięki Jack za wskazówkę.
3
√
12
−3
√
20
(3
√
12
−3
√
20
)(
√
12
+
√
20
)
30−60
=
=
=3
√
12
−
√
20
12−20
−8
5 lip 15:16
bzzz:
36−60
, ale to już chochlik, bo wynik jest poprawny.
−8
5 lip 16:00