wykaż
Szprot: Wykaż, ze jeżeli a, b ∊W i a<b, to istnieje taka liczba c∊W, ze a<c<b.
Prosze o pomoc!
5 lip 13:37
Jack:
np. śr. arytmetyczna
5 lip 13:41
Jack:
(pewnie trzeba pokazać jeszcze, że suma l. wymiernych jest wymierna i iloczyn wymiernej przez
wymierną też − ale to już jest w miarę proste. Spróbuj zrobić sam, np na forum)
5 lip 13:44
Szprot: jak zapisze c w postaci c=a+b/2 to koniec zadania
5 lip 13:45
Jack:
To, że c spełnia a<c<b jest jasne (z wł. średniej arytm. Niemniej też można to pokazać). Być
może należy jeszcze pokazać że c∊W... Musisz zapytać nauczyciela, nie wiem czego wymagają od
Ciebie
5 lip 13:49
Szprot: móglbyś rozwiazać to zadanie, bo chciałbym poznać sposob rozwiazywania takich zadań
5 lip 14:03
AS:

OA = a OB = b AB = b − a
| | b − a | |
Przyjąłem,że S jest środkiem AB , wtedy AS = |
| |
| | 2 | |
| | b − a | | a + b | |
OS = OA + AS = a + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a + b | |
Ponieważ S leży między A i B oznacza to,że liczba c = |
| |
| | 2 | |
leży między wartościami a i b.
5 lip 14:15
Szprot: Dzięki. Szacunek
5 lip 14:17
Jack:
założmy ze a i b są wymierne.
| | p1 | | p2 | |
Zatem ∃p1,p2,q1≠0,q2≠0 takie, że a= |
| , b= |
|
|
| | q1 | | q2 | |
| | p1 | | p2 | | p1*q2+p2*q1 | |
a+b= |
| + |
| = |
| ,
|
| | q1 | | q2 | | q1*q2 | |
| a+b | | p1*q2+p2*q1 | | c | |
| = |
| = |
| ,
|
| 2 | | 2q1*q2 | | d | |
gdzie c=p
1*q
2+p
2*q
1 oraz d=2q
1*q
2
Można dalej pokazać, że iloczyn l. wymiernych jest wymierny i w ten sposób ostatecznie wykazać,
| | c | | a+b | |
że |
| ∊W, a tym samym |
| .
|
| | d | | 2 | |
Zadanie sugeruje że trzeba by udowodnić, że c∊W... więc zapisałem szkic takiego dowodu.
5 lip 14:24