jednokladnosc
wacek: mam pytanie co do jednokladnosci
w ksiazce mam napisane, ze przeksztalcenie to mozna wyrazic za pomoca takich wzorow:
x' = k*x
y'= k*y
powiedzmy ze mam rownanie x2 + y2 = 4 i muszę je przeksztalcic w skali podobienstwa k=2
a przeciez jesli za stary w miejsce starego x podstawie 2x, a w miejsce starego y− 2y, to
wyjdzie mi rownanie 4x2 + 4y2 = 4, czyli okrag o promieniu 1. zeby okrag wyszedl wiekszy od
poprzedniego to w miejsce x i y musialbym wstawic 1/2x i 1/2y
gdzie robię blad? jak otrzymac rownanie okregu x2 + y2 = 4 w skali k=2?
5 lip 12:51
Jack:
x' (y') to nowa wielkość. Dlatego trzeba wyznaczyć z wzorów "x" oraz "y" a potem podstawić.
5 lip 12:54
wacek: kapuję, dzieki
5 lip 13:01