logarytmy
kamilox: log[2]3* log[3]4* log[4]5* log[5]6* log[6]7* log[7]8. jak to doprowadzic do prostszej postaci.
Chyba trzeba wzór za zmianę podstawy logarytmu
5 lip 12:09
Jack:
dokladnie tak.
log
a b * log
b c * log
c d * log
d e.... =
| | logc b | | logc c | | logc d | | logc e | |
= |
| * |
| * |
| * |
| *...
|
| | logc a | | logc b | | logc c | | logc d | |
ładnie się poskraca (po przekątnej)... Podstawa jest praktycznie dowolna.
5 lip 12:15
kamilox: tak ale czy podstwawa ma być wszędzie taka sama ?
5 lip 12:25
Jack:
generalnie może być dowolna (byle większa od 0 i różna od 1). Jeśli dasz wszędzie taką samą,
wtedy dużo ułamków Ci się skróci − a o to właśnie chodzi.
5 lip 12:28
kamilox: racja ale nie mam pomyslu jaka to ma byc podstawa zeby mi z wyszedł ułamek z logarytmu. 1 raz
robie takie zadanie więc nie wiem nawet jak moge logarytmy skrócic. prosił bym o rozisanie
tego wtedy bym sie juz nauczył
5 lip 12:36
Jack:
| | logx 8 | |
Ok, wszystko się skróci z wyjątkiem: |
| =....
|
| | logx 2 | |
(czyli licznik ostatniego ułamka i mianownik pierwszego)
Zauważ, że bez względu na "x" (czyli podstawę wszystkich logarytmów) zawsze wyjdzie tyle
samo...
5 lip 12:40
kamilox: no ale mi wyszlo 4 a powinno chyba 3
5 lip 12:44
Jack:
log
x 8= log
x 2
3=3*log
x 2
Jak podstawisz teraz do licznika i skrócisz, to Ci wyjdzie 3
5 lip 12:45
kamilox: a jak sprowadze do tej samej podstawy to te ułamki trzeba dodać do siebie ? bo jak jest taka
sama podstawa
5 lip 12:50
Jack:
Między tymi ułamkami jest mnożenie (tak samo jak w zapisie wyjściowym między logarytmami).
Dzięki temu można je skracać (tu akurat po przekątnej). Nigdzie nie występuje dodawanie, czy
odejmowanie.
5 lip 12:52
kamilox: czyli to trzeba skracać 1 z ostatnim i tak dalej ? prosił bym o przyklad jakiś albo najlepiej o
calkowite rozwiazaie tego bo robie chyba jakiś bład.
5 lip 13:11
Jack:
Przypomnij sobie jak się skraca ułamki.
W tym zadaniu skracasz licznik pierwszego ułamka z mianownikiem z drugiego, licznik drugiego z
mianownikiem trzeciego itd... zostanie nieskrócony mianownik pierwszego i licznik ostatniego
ułamka. Wyżej Ci rozpisałem jak to będzie mniej więcej wyglądało − obrazkowo, skracamy po
przekątnej, od góry na dół, od lewej do prawej strony.
5 lip 13:18
kamilox: to juz wiem co zrobiłem żle skróciłem licznik 2 z mianownikiem 1 i dlatego wszystko mi sie
skróciło
5 lip 13:23