matematykaszkolna.pl
logarytmy kamilox: log[2]3* log[3]4* log[4]5* log[5]6* log[6]7* log[7]8. jak to doprowadzic do prostszej postaci. Chyba trzeba wzór za zmianę podstawy logarytmu
5 lip 12:09
Jack: dokladnie tak. loga b * logb c * logc d * logd e.... =
 logc b logc c logc d logc e 
=

*

*

*

*...
 logc a logc b logc c logc d 
ładnie się poskraca (po przekątnej)... Podstawa jest praktycznie dowolna.
5 lip 12:15
kamilox: tak ale czy podstwawa ma być wszędzie taka sama ?
5 lip 12:25
Jack: generalnie może być dowolna (byle większa od 0 i różna od 1). Jeśli dasz wszędzie taką samą, wtedy dużo ułamków Ci się skróci − a o to właśnie chodzi.
5 lip 12:28
kamilox: racja ale nie mam pomyslu jaka to ma byc podstawa zeby mi z wyszedł ułamek z logarytmu. 1 raz robie takie zadanie więc nie wiem nawet jak moge logarytmy skrócic. prosił bym o rozisanie tego wtedy bym sie juz nauczył
5 lip 12:36
Jack:
 logx 8 
Ok, wszystko się skróci z wyjątkiem:

=....
 logx 2 
(czyli licznik ostatniego ułamka i mianownik pierwszego) Zauważ, że bez względu na "x" (czyli podstawę wszystkich logarytmów) zawsze wyjdzie tyle samo...
5 lip 12:40
kamilox: no ale mi wyszlo 4 a powinno chyba 3
5 lip 12:44
Jack: logx 8= logx 23=3*logx 2 Jak podstawisz teraz do licznika i skrócisz, to Ci wyjdzie 3 emotka
5 lip 12:45
kamilox: a jak sprowadze do tej samej podstawy to te ułamki trzeba dodać do siebie ? bo jak jest taka sama podstawa
5 lip 12:50
Jack: Między tymi ułamkami jest mnożenie (tak samo jak w zapisie wyjściowym między logarytmami). Dzięki temu można je skracać (tu akurat po przekątnej). Nigdzie nie występuje dodawanie, czy odejmowanie.
5 lip 12:52
kamilox: czyli to trzeba skracać 1 z ostatnim i tak dalej ? prosił bym o przyklad jakiś albo najlepiej o calkowite rozwiazaie tego bo robie chyba jakiś bład.
5 lip 13:11
Jack: Przypomnij sobie jak się skraca ułamki. W tym zadaniu skracasz licznik pierwszego ułamka z mianownikiem z drugiego, licznik drugiego z mianownikiem trzeciego itd... zostanie nieskrócony mianownik pierwszego i licznik ostatniego ułamka. Wyżej Ci rozpisałem jak to będzie mniej więcej wyglądało − obrazkowo, skracamy po przekątnej, od góry na dół, od lewej do prawej strony.
5 lip 13:18
kamilox: to juz wiem co zrobiłem żle skróciłem licznik 2 z mianownikiem 1 i dlatego wszystko mi sie skróciło
5 lip 13:23