Zbadać przebieg i zmienność funkcji
Godzio: Mam takie zadanko do sprawdzenia:
Zbadać przebieg i zmienność funkcji
D = R− {2}
Asymptoty:
| | x2 + 4 | |
lim2+ |
| = + ∞ |
| | (x−2)2 | |
| | x2 + 4 | |
lim2− |
| = + ∞ |
| | (x−2)2 | |
→ i tutaj właśnie nie wiem jaka to będzie ? przypadkiem obustronna pionowa x = 2 ?
| | x2 + 4 | | | |
limx−>±∞ |
| = limx−>±∞ |
| = 1 |
| | (x−2)2 | | | |
→pozioma y = 1
| | | | x3 + 4x | |
limx−>+∞ |
| = limx−>+∞ |
| = |
| | x | | x2 − 4x + 4 | |
czyli brak ukośnych
| | x2 + 4 | | (x−2)2 + 4x | | 4x − 8 + 8 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 + |
| = |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
| | −4 | | −8 * (2x − 4) | | −4 | | −16x + 24) | |
f'(x) = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)4 | | (x−2)2 | | (x−2)4 | |
f'(x) = 0
−4*(x−2)
2 −16x + 24 = 0
−4x
2 + 16x − 8 − 16x + 24 = 0
−4x
2 + 16 = 0
x
2 = 4
x = 2 − nie należy do D v x = − 2
f'(x) < 0
x
2 > 4
x > 2 v x < − 2 − funkcja malejąca (−
∞,−2), (2,
∞)
rosnąca x ∊ (−2,2)
| | −4 | | −16x + 24) | |
f''(x) = ( |
| + |
| )' , (x−2)4 = x4 − 8x3 + 24x2 − 16x + 16 |
| | (x−2)2 | | (x−2)4 | |
| | 4(2x −4) | | −16(x−2)4 + (16x − 24)(4x3 − 8x2 + 24x − 16) | |
f''(x) = |
| + |
| |
| | (x−2)4 | | (x−2)8 | |
I tutaj narazie stoje bo nie wiem czy dobrze policzyłem 2 pochodną
5 lip 11:17
Jack:
− asympt. pozioma (obustronna) ok
− asmypt. ukosna w zasadzie istnieje − jej szczególnym przypadkiem jest asypt. pozioma
− przy drugiej pochodnej (której nie sprawdziłem) możesz liczyć jeszcze tak:
(x−2)4 '=4(x−2)3
5 lip 11:26
Godzio:
Później żeby wyliczyć punkt przegięcia, wklęsłość i wypukłość to nieźle trzeba się natrudzić
ale zaraz zobaczę co mi z tego wyjdzie
5 lip 11:29
Godzio: już znalazłem błąd
(x − 2)4 = x4 − 8x3 + 24x2 − 32x + 16
Zaraz sprawdze czy coś ładniej wyjdzie
5 lip 11:44
Godzio: w ogóle to ja widze że ja namieszałem ostro w tej pochodnej
5 lip 11:45
Godzio:
| | 4(2x − 4) | | −16(x−2)4 + (16x−24)(4x3 − 24x2 + 48x − 32) | |
f''(x) = |
| + |
| |
| | (x−2)4 | | (x−2)8 | |
f''(x) = 0
(8x − 16)(x−2)
4 − 16(x−2)
4 + (16x−24)(4x
3 − 24x
2 + 48x − 32) = 0
(x−2)
4(8x − 32) + 8(2x − 3) * 4(x−2)
3
(x−2)
3( (x−2)(x−4) + 4(2x − 3) ) = 0
(x−2)
3(x
2 − 6x + 8 + 8x − 12) = 0
(x−2)
3(x
2 + 2x − 4) = 0
Nie mam pojęcia gdzie robie błąd

powinno wyjść −4
5 lip 12:03
5 lip 12:11
Godzio: Dobra dzięki

udało mi się znaleźć błąd w pierwszej pochodnej 4 * 8 = 32 ... a ja dałem 24 dalej już wszystko
wyszło
5 lip 12:33
Jack:
uff... Ogólnie dużo liczenia...
5 lip 12:34
Godzio:
No niestety

Teraz idę sobie chwile pograć i tam za jakiś czas wracam i mam sporo zadanek do
omówienia z Wami
5 lip 12:37
Jack:
5 lip 12:40
Bogdan:
1. Nie mówimy: "zbadać przebieg i zmienność funkcji", ale "zbadać przebieg zmienności funkcji".
2. Czy zdanie: "asmypt. ukośna w zasadzie istnieje − jej szczególnym przypadkiem jest asympt.
pozioma" pozwala na zbudowanie na podstawie analogicznego rozumowania stwierdzenia:
"asmypt. ukośna w zasadzie istnieje − jej szczególnym przypadkiem jest asympt. pionowa"
albo "asmypt. pionowa w zasadzie istnieje − jej szczególnym przypadkiem jest asymptota
pozioma"
Proszę potraktować moją ostatnią uwagę z przymrużeniem oka
5 lip 13:36
Jack:
Myślę, że znając postać ogólną asympt. ukośnej można sobie samemu odpowiedzieć na to pytanie

Niemniej, ciekawa uwaga.
5 lip 13:41
Godzio: Co do 1 uwagi to pomyliłem się szybko czytając
5 lip 14:49
Basia:
Godziu przy liczeniu kierunków asymptotycznych ukośnych masz błąd
5 lip 15:58
Godzio:
rzeczywiście pomyliłem się
Zaraz dam kolejne zadanko tego typu i sprawdzicie
5 lip 16:30
Godzio:
Teraz taka funkcja:
5 − x > 0 3x − 3 ≥ 0
x < 5 x ≥ 1
D = <1,5)
hmm to tutaj liczy się granice na krańcach dziedziny ?
5 lip 16:35
Godzio: właściwie to tylko dla 5
5 lip 16:37
Basia:
1. Ta dziedzina przypadkiem jest dobra, ale sposób w jaki do tego doszedłeś niekompletny, no
chyba, że nie chciało Ci się pisać.
Teoretycznie może być też
3x−3≤0 i 5−x<0
oczywiście z tego wychodzi sprzeczność
2.
lim
x→1+ f(x)=f(1)=
√04=0
lim
x→5− f(x) = +
∞
bo
| | 1 | |
x→5− ⇒ x→5 i x<5 ⇒ x−5→0 i 5−x>0 ⇒ |
| →+∞ |
| | 5−x | |
3x−3 → 3*5−3=12
stąd:
no to i
√3x−35−x →+
∞
5 lip 16:46
Basia:
5−x →0 (x−5 też, ale nas interesuje 5−x)
5 lip 16:47
Godzio:
x = 5 −>
√15 − 3 =
√12 > 0
x → 5
− => x < 5 3x − 3 > 0
| | 3x−3 | |
limx−>5− √ |
| = + ∞ |
| | 5−x | |
I to właściwie wszystko co można policzyć
lewostronna pionowa x = 5
zgadza się ?
5 lip 16:47
Godzio: a trzeba liczyć w ogóle limx−>1+ ?
5 lip 16:49
Basia:
Właściwie nie.
5 lip 16:50
Godzio: no dobra kapuje
5 lip 16:51
Basia:
Tak zgadza się, tylko lewostronna pionowa x=5
5 lip 16:51
Godzio: dobra zaraz napisze resztę i jeśli będziesz mogła to sprawdzisz
5 lip 16:51
Godzio:
| | 3x−3 | | 1 | | (3(5−x) + 3x−3 | |
f'(x) = (√ |
| )' = |
| * |
| = |
| | 5−x | | | | (5−x)2 | |
| | 5−x | | x + 6 | |
√ |
| * |
| |
| | 3x−3 | | (5−x)2 | |
f'(x) > 0
| | 5−x | | x + 6 | |
√ |
| * |
| > 0 |
| | 3x−3 | | (5−x)2 | |
√5−x(x+6) > 0 /
2
(5−x)(x+6)
2 > 0
rosnąca: x ∊<1,5)
| | 5−x | | x + 6 | |
f''(x) = (√ |
| * |
| )' = |
| | 3x−3 | | (5−x)2 | |
| | 5−x | | x+6 | | 5−x | | x + 6 | |
(√ |
| )'* |
| + √ |
| * ( |
| )' = |
| | 3x−3 | | (5−x)2 | | 3x−3 | | (5−x)2 | |
| 1 | | 3x−3 | | −(3x−3) − 3(5−x) | | x+6 | |
| *√ |
| * |
| * |
| + |
| 2 | | 5−x | | (3x−3)2 | | (5−x)2 | |
| | 5−x | | 5−x + x + 6 | |
√ |
| |
| = |
| | 3x−3 | | (5−x)4 | |
| | 3x−3 | | −6 | | x+6 | | 5−x | | 11 | |
√ |
| * |
| * |
| + √ |
| * |
| |
| | 5−x | | (3x−3)2 | | (5−x)2 | | 3x−3 | | (5−x)4 | |
Jestem teraz ciekaw czy to jest dobrze

takie obliczenia że cho cho
5 lip 17:10
Basia: sprawdzę troszkę później ok. ?
5 lip 17:16
Godzio:
ok
5 lip 17:17
Godzio:
ale już widze że coś źle także poszukam błędu bo punkt przegięcia wyszedł mi inaczej niż w odp.
5 lip 17:17
Godzio: Narazie nie sprawdzaj bo zrobie troche łatwiej i będzie chyba dobrze
5 lip 17:22
Godzio:
Jednak nie wyszło, narazie to sobie chyba dam spokój z takimi przykładami, albo będę je robić
na spokojnie później bo takie obliczenia mi się narobiły kilometrowe że szkoda mówić
ale dziwnym trafem zawsze wychodzi bardzo ładna delta

Δ = 14400
√Δ = 120
a wcześniej
Δ = 8464
√Δ = 92
5 lip 17:57
Basia:
pomyliłeś się
| | 6√5−x | |
f'(x) = |
| |
| | √3x−3*(5−x)2 | |
a to wyrażenie jest stale dodatnie
5 lip 18:07
Godzio:
O ! Do tego właśnie doszedłem tylko później z tego pochodną policzyć chciałem
I to jest wynik:
| | −18 | | 1 | |
( |
| * 6√3x−3(5−x)2−6√5−x( |
| (5−x)2+√3x−3(2x − 10)) / |
| | √5−x | | 2√3x−3 | |
((3x−3)(5−x)
4)
5 lip 18:10
Basia:
koszmary z tego wychodzą, policzę to jeszcze raz spokojnie
czy tam w ogóle jest jakiś punkt przegięcia ?
bo zdaje mi się, że nie, ale mogę się mylić
5 lip 18:17
Godzio:
(2,1) powinien wyjść
5 lip 18:21
Basia:
| | 6 | |
f'(x) = |
| |
| | (3x−3)1/2*(5−x)3/2 | |
może z tej postaci będzie łatwiej
5 lip 18:22
Basia:
| | −6 | | 1 | |
f"(x) = |
| *[ |
| (3x−3)−1/2*3*(5−x)3/2+ |
| | (3x−3)(5−x)3 | | 2 | |
| 3 | |
| (5−x)1/2*(−1)*(3x−3)1/2]= |
| 2 | |
| −9(5−x)1/2 | | (5−x) | |
| *[ |
| −(3x−3)1/2]= |
| (3x−3)(5−x)3 | | (3x−3)1/2 | |
| −9√5−x | | (5−x)−(3x−3) | |
| * |
| = |
| (3x−3)(5−x)3 | | (3x−3)1/2 | |
| −9√5−x | | −4x+8 | |
| * |
| =0 ⇔ −4x+8=0 |
| (3x−3)(5−x)3 | | (3x−3)1/2 | |
znak f"(x) zależy od znaku
| −4x+8 | |
| bo reszta jest stale dodatnia |
| (3x−3)(5−x)3 | |
czyli praktycznie od znaku
−4(x−2)*3*(x−1)(5−x)= −12(x−1)(x−2)(5−x)
z tym sobie dasz radę
5 lip 18:45
Basia:
ale i tak koszmarne
5 lip 18:45
Godzio:
No i to bardzo jak dla mnie

Dzięki wielki
Basiu
5 lip 18:51
Godzio:
Dzięki wielkie*
5 lip 18:51