procenty
kamilox: liczba x jest o 60% większa od z oraz liczba y jest o 25% większa od z. Wtedy liczba x jest
większa od liczby y o: W odp mam że ma być 28 %.
5 lip 09:56
Lucyna: x = 1,6z
y = 1,25z
y(1+w%) = x podstaw za x i y to co jest wyżej i wylicz w%
5 lip 10:00
kamilox: wyszło ale dlaczego takie równanie, dlaczego tak to liczymy i po co ta 1 w nawiasie
5 lip 10:14
Basia:
bo to jest tak:
y − 100%
x − p%
(bo przyrównujesz x do y)
1,25z 100%
1,6z p%
| | 1,6z*100 | | 160 | | 16000 | |
p = |
| = |
| = |
| =128 |
| | 1,25z | | 1,25 | | 125 | |
czyli x = 128% z y
czyli x jest o 28% większa od y
czyli x=1,28y = y+0,28y = y(1+0,28)
albo inaczej
x = y+w%y
x = y(1+w)
5 lip 10:29
kamilox: już wszystko wiem. dzięki wielkie
5 lip 10:31
lablabla: ⊂⊂⊂⊂⊂⊂∫∫∫∫∫∫←←←
6 lis 17:25