Pole trójkąta i równanie płaszczyzny
Paulina: Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach M(2,1,2), N(4,0,1), P(0,0,2) i napisać równanie
płaszczyzny, w której leżą te punkty.
Wiem, że zadania za pewne banalne, ale mam już taki mętlik w głowie, że nie wiem jak mam się za
to wziąć

pomocy!
4 lip 17:45
AS:
Obliczanie pola trójkąta w przestrzeni mając dane trzy wierzchołki
A(x1.y1.z1) , B(x2.y2.z2) , C(x3.y3,z3)
Przyjęto: A(2,6,4) , B(3,1,6) , C(8,8,2)
Sposób 1 – oparty na wzorze P = 1/2*a*b*sin(γ)
→ →
m = AB = [x2 – x1,y2 – y1,z2 – z1] n = AC = [x3 – x1,y3 – y1,z3 – z1]
mx *nx + my*ny + mz*nz
cos(γ) = –––––––––––––––––––––––––––––––––––––
√mx2 + my2 + mz2*√nx2 + ny2 + nz2
sin(γ) = √1 – cos2(γ)
P = 1/2*|AB|*|AC|*sin(γ)
===================================
→ →
m = AB = [1,–5,2] n = AC = [6,2,–2]
|m| = √12 + (–5)2 + 22 = √30
|n| = √62 + 22 + (–2)2 = √44 = 2*√11
cos(γ) = (1*6 – 5*2 + 2*(–2))/( √30*2*√11)
cos(γ) = –4/√330
sin(γ) = √1 – 16/330 =√314/√330
P = 1/2*√30*2√11*√314/√330 = √314
Odp. P = √314
Sposób 2 – wzorem Herona
P = √p*(p – a)*(p – b)*(p – c) gdzie p = (a + b + c)/2
a = √30 , b = 2√11 , c = 2√35
p = (√30 + 2√11 + 2√35)/2
p – a = p – √30 = (–√30 + 2*√11 + 2√35)/2
p – b = p – 2*√11 = (√30 – 2*√11 + 2*√35)/2
p – c = p – 2*√35 = (√30 + 2*√11 – 2*√35)/2
P = √314
Sposób 3 – rzutując trójkąt na płaszczyzny układu
| x1 y1 1| | x1 z1 1 | | y1 z1 1|
Pxy = 1/2| x2 y2 1| Pyz = 1/2| x2 z2 1 | Pxz = 1/2| y2 z2 1|
|x3 y3 1 | | x3 z3 1 | | y3 z3 1|
P = √Pxy2 + Pyz2 + Pxz2
|2 6 1| |2 4 1| |6 4 1|
Pxy = 1/2|3 1 1| = 16 Pyz = 1/2|3 6 1| = –7 Pxz = 1/2|1 6 1| = 3
|8 8 1| |8 2 1| |8 2 1|
P = √162 + (–7)2 + 32 = √314
Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach w punktach A(1,2,1), B(2,1,–1) i
C(0,1,2).
→ →
AB = [1,–1,–2] AC = [–1,–1,1]
→ → | i j k |
ABxAC = | 1 –1 –2 | = [–3,1,–2]
| –1 –1 1 |
P(trABC) = 1/2|ABxAC| = 1/2*√ (–3)2 + 12 + (–2)2 = 1/2*√14
By otrzymać równanie płaszczyzny należy skorzystać z ogólnego
równania płaszczyzny
A*x + B*y + C*z + 1 = 0
i na miejsce x,y,z podstawić współrzędne punktów danych.
Po rozwiązaniu układu trzech równań z trzema niewiadomymi
uzyska się poszukiwane wartości A,B i C
4 lip 19:06
AS:
Podaję równanie płaszczyzny:
x − 2*y + 4*z − 8 = 0
4 lip 19:22
Paulina: dzięki wielkie, ale muszę sobie to na spokojnie przeanalizować

btw. do września mam czas
6 lip 20:53
Ania: Oblicz :
a) 2,2+12/7+(−1,2)+(− 5/7)
b) 6 1/2+(−3,25)+ (− 1 3/4)+1
c) 3,9 +5/8 +(−0,1) + 0,375
d)−(−(−3) + (−2))+(−(−3))
e) −15+ (−4−(−7))−(−8)+(−11)
f)28−39+(−14)−(−12)−81
g)37+(−18)−(−(48((+(−9)
Błagam Pomóżcie Potrzebne Na Jutro Z góry dziękuje i pozdrowienia

*
14 lut 18:54
Rose: Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach w punktach A(1,2,1), B(2,1,–1) i
C(0,1,2).
→ →
AB = [1,–1,–2] AC = [–1,–1,1]
→ → | i j k |
ABxAC = | 1 –1 –2 | = [–3,1,–2]
| –1 –1 1 |
P(trABC) = 1/2|ABxAC| = 1/2*√ (–3)2 + 12 + (–2)2 = 1/2*√14
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi od momentu ABXAC
3 lut 14:07