podzielność przez 7
kamilox: Dla każdego n∊ℕ liczba n(n+1)(n+2)(n+3) jest podzielna przez: 12 , 18 , 24 , 36. wiem że odp to
12 i 18 ale jak to wykazać. prosze o dokładne rozwiązanie
4 lip 15:01
Basia:
spośród liczb n,n+1,n+2,n+3 dwie muszą być parzyste i przynajmniej jedna podzielna przez 3
(mogą być 2 (3,4,5,6), ale nie muszą) i jedna podzielna przez 4 (to jedna z parzystych) czyli
liczba musi być podzielna przez 2*3*4 = 24, a jak przez 24 to i przez 12
przez 18 wcale nie musi
1*2*3*4 = 24 nie jest podzielna ani przez 18, ani przez 36
2*3*4*5=120 też nie jest podzielna ani przez 18, ani przez 36
4 lip 15:23