Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste a i b, dla których ...
Sandra: Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste a i b, dla których zachodzi równość a
2+2b
2+1=2b(a−1).
Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.
Prosiłabym bardzo o wytłumaczenie

dzieki z góry
4 lip 14:16
Lucyna: a2 + 2b2 + 1 = 2ab −2b
a2 −2ab + b2 + b2 + 2b + 1 = 0
(a−b)2 + (b + 1)2 = 0 suma dwóch wyrażeń nieujemnych jest równa 0 tylko wtedy gdy oba te
nawiasy są równe 0, czyli
a−b = 0 i b+1 = 0 a stąd możesz już się dowiedzieć jakie to a i b.
4 lip 14:21
Sandra: dziekuje bardzo
4 lip 14:25