bryły
Adam: problem z dwoma przykładami
mam problem z rozwiązaniem dwóch przykładów
a) Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości a=10 cm
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni . Wysokość ostrosłupa ma długość:
b) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość wysokości H=6. Miara kąta, jaki tworzy
krawędź boczna tego ostrosłupa z płaszczyzną podstawy, jest równa 45 stopni . Pole podstawy
ostrosłupa wynosi:
3 lip 09:50
Basia:

α=60
zastanów się jaka jest długość odcinka
x
i skorzystaj z funkcji tgα w trójkącie BAS
lub z własności trójkąta prostokątnego z kątami ostrymi 60 i 30
3 lip 10:04
Adam: obliczyłem odp 5√3
3 lip 10:10
Basia:

α=45
1. jakim trójkątem jest ABS i co z tego wynika (x=...) ?
2. podstawa to kwadrat o boku a; przekątne kwadratu przecinają się w połowie i pod kątem
prostym
zastosuj tw.Pitagorasa i wylicz a
2
P
p=a
2
3 lip 10:14
Basia:
odpowiedź do (1) jest dobra
3 lip 10:15
Adam: wyliczyłem . odp: 72
3 lip 10:16
Basia: dobrze
3 lip 10:22