Elastycznosc funkcji
Kasia: znalezc elastycznosc funkcji f(x) w punkcie xo=2 f(x)= 6x
2−2x+3 i ja ma tak:
| x | | x12x − 2 | |
| * (6x2−2x+3}'= |
| = E(2)= U{2* ( 12 * 2 − 2) }//{6 * |
| 6x2 − 2x + 3 | | 6x2−2x+3 | |
| | 44 | |
22 − 2 * 2 + 3}= |
| = 2.6 dobrze? |
| | 17 | |
2 lip 23:35
Lucyna: w liczniku brakuje nawiasu, bo masz pomnożyć cały licznik przez x nie tylko 12x...
x*(12x−2) a to jest zasadnicza różnica...
ale z tego co widzę to dalej masz już dobrze policzone tak jakby ten nawias był, ale radzę nie
zapominać, z tego co wiem to nauczyciel miałby obowiązek potraktować to jako podwójny błąd.
w mianowniku masz błąd obliczeniowy....
2 lip 23:41
Basia:
Znowu "zjadłaś" nawias.
ale przy podstawieniu zdaje mi się jednak się znalazł
ostatecznie jest dobrze
4417 = 2
1017 ≈ 2,6 (albo licz dokładnie)
2 lip 23:43
Lucyna: Basia a ile wynosi 6*4 − 4 + 3
2 lip 23:44
Basia:
a faktycznie tam jest +3 czyli nie 17, a 23
2 lip 23:45
Kasia: czemu nie 17?
3 lip 00:03
Basia:
no policz:
6*22−2*2+3=6*4−4+3=24−4+3=....
3 lip 00:05
Kasia: 23zgadza sie mi sie pomylilo ze 24−7
3 lip 00:10