Pchodna del Hospitala
Kasia: Dobrze rozwiazane jest? del Hospitalem
| | x4 − 16 | | 0 | | 4x3 | | 32 | |
lim x→2 |
| to jest |
| = |
| = |
| =6,4? |
| | x2 + x − 6 | | 0 | | 2x + 1 | | 5 | |
2 lip 22:38
Jack:
x4−16=(x2−4)(x2+4)=(x−2)(x+2)(x2+4)
x2+x−6=(x−2)(x+3)
Teraz jak podzielisz jedno przez drugie będziesz mogła skrócić czynniki zerujące wyrażenia...
Zwykle tak się robi przy wielomianach.
2 lip 22:42
Kasia: nie rozumiem:( a moglbys tym sposobem co ja robie?
2 lip 22:44
Jack:
Może jasniej, bo to naprawdę proste:
| | x4−16 | |
limx→2 |
| =limx→2 U {(x−2)(x+2)(x2+4)}{(x−2)(x+3)}=
|
| | x2+x−6 | |
| | (x+2)(x2+4) | | 32 | |
=limx→2 |
| = |
| =6,4
|
| | x+3 | | 5 | |
Twój sposób też jest ok, ale bardzo wyrafinowanej metody używasz
2 lip 22:47
Jack:
uuu paskudnie z tym ułamkiem wyszło
2 lip 22:48
Basia:
może takie było polecenie na kolokwium, że przy użyciu reguły de l'Hospitala
jeśli tak to masz Magdo dobrze
jeśli nie, powinno się zrobić tak jak zaproponował Jack
2 lip 22:52
Jack:
Nie widziałem jeszcze żeby ktoś przy takim (naprawdę prostym) zadaniu prosił o rozwiązanie przy
użyciu reguły d'Hospitala, ale ok − zależy ostatecznie od polecenia.
2 lip 22:55
Kasia: tak mialam w poleceniu del Hospitalem
2 lip 22:55
Jack:
ok
2 lip 22:56
Basia:
x
4−16 = (x
2−4)(x
2+4) = (x−2)(x+2)(x
2+4)
x
2+x−6 = (x−2)(x+3) (Δ i pierwiastki)
stąd
| x4−16 | | (x−2)(x+2)(x2+4) | |
| = |
| = // (x−2) się skróci |
| x2+x−6 | | (x−2)(x+3) | |
| (x+2)(x2+4) | | (2+2)(4+4) | | 32 | |
| → |
| = |
| =6,4 |
| x+3 | | 2+3 | | 5 | |
i jak widać reguła de l'Hospitala nie jest tu potrzebna
niemniej jednak jej użycie nie jest błędem, chociaż dusza rasowego matematyka zgrzyta wtedy
zębami
2 lip 22:57