PRAWDOPODOBIEŃSTWO TRUDNE DLA MNIE :)
Czarny: Mam problem z zadaniem nie bardzo kumam prawdopodobieństwo

Mam nadzieję że dla was to
przyjemność takie zadania i że
Jest 60000 osób, w tym są podgrupy po 30 osób w koszulkach tego samego koloru ( np jest 30
żółtych ludzi, 30 zielonych, 30 czerwonych, i tak do 60000)
1) Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania jednej osoby w żółtych koszulkach przy pierwszym
losowaniu?
2) Losujemy 100 osób, i jakie jest prawdopodobieństwo że jedna osoba przykładowo w czerwonej
koszulce znajdzie się w śród tych 100 osób?
3) jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana osoba znajdzie się wśród 1000 osób wylosowanych
z tych 60000 ?
4) Jak w punkcie 2 i 3 zmienia się prawdopodobieństwo wylosowania osób w kolejnych losowaniach:
a) dla tego samego koloru ( kiedy w pierwszym losowaniu był czerwony i zostało 29 czerwonych)
b) dla innego koloru ( kiedy w pierwszym losowaniu był czerwony a wdrugim losowaniu
prawdopodobieństwo wylosowania żółtego )
c) czy te praawdopodobieństwa są takie same
2 lip 19:39
Basia:
coś tu chyba niedokładsnie przepisałeś
co innego równoczesne losowanie 100 osób spośród 60000, a co innego losowanie kolejno po jednej
osobie
przepisz treść precyzyjnie, bo inaczej trudno będzie to zadanie naprawdę dobrze rozwiązać.
2 lip 21:13
Czarny: Jest precyzyjnie. Może zmniejszę liczbę obrazowo inaczej będzie wyglądać. Mamy 12 piłeczek w
maszynie losującej. 3 białe, 3 czarne, 3 czerwone, 3 żółte. Losujemy po jednej piłeczce. Jakie
jest prawdopodobieństwo że w pierwszym losowaniu wyciągniemy białą? I drugie pytanie Jakie
jest prawdopodobieństwo że w drugim losowaniu wyciągniemy biała? Oraz trzecie pytanie jakie
jest prawdopodobieństwo że w trzecim losowaniu wyciągniemy czarną? itd powiedzmy do 5 losowań
LUB
Mamy 60000 tysięcy Ludzi w "maszynie losującej"

. 30 białych osób, 30 czarnych, 30
czerwonych...i tak do końca wiecie o co chodzi. Losujemy Jednego człowieka. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania BIałego w pierwszym losowaniu? i dalej jak zmienia się to
prawdopodobieństwo w kolejnych losowaniach w odniesieniu do koloru białego kiedy jest już
jeden mniej, oraz w odniesieniu do kolejnych ludzików.
odpowiednio w pierwszym przypadku:
60000 zastąpiłem liczbą 12
liczbę 30 zastąpiłem 3
liczbę 100 zastąpiłem 5
2 lip 22:11
Basia:
Teraz jest precyzyjnie; przedtem nie było.
| | liczba białych | |
P(biały w 1 losowaniu} = |
| |
| | liczba wszystkich | |
podstaw i policz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A − biały w drugim losowaniu
B
1 − biały w pierwszym losowaniu
B
2 − "nie biały" w pierwszym losowaniu
P(A)=P(A/B
1)*P(B
1)+P(A/B
1)*P(B
2)
P(B
1)=
3060000
P(B
2)=
5997060000
P(A/B
1)=
2959999
P(A/B
2)=
3059999
podstawiaj i wyliczaj
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A − biały w trzecim losowaniu
B
1 − biały w 1 i biały w 2
B
2 − biały w 1 i "nie biały" w 2
B
3 − "nie biały" w 1 i biały w 2
B
4 − "nie biały" w 1 i "nie biały" w 2
P(A)=∑
i=1,2,3,4 P(A/B
i)*P(B
i)
P(B
1)=
3060000*
2959999
P(B
2)=
3060000*
5997059999
P(B
3)=
5997060000*
3059999
P(B
4)=
5997060000*
5996959999
P(A/B
1)=
2859998
P(A/B
2)=P(A/B
3)=
2959998
P(A/B
4)=
3059998
i tak dalej
program masz do tego napisać ?
normalny człowiek nie będzie tego liczył
2 lip 22:48
Basia:
Inaczej będzie jeżeli ma być tak jak napisałeś na początku.
Najpierw losujemy 100 osób, a potem losujemy jeszcze pięć razy po jednej osobie.
Ale tam właśnie masz nieprecyzyjny zapis.
W tej próbie 100 osób ma być
dokładnie jeden czerwony czy
przynajmniej jeden czerwony
?
Potem to jest jeszcze bardziej skomplikowane.
1 losowanie z tych "po jednym"
B
1 − w 100 nie było czerwonego
B
2 − w 100 był 1 czerwony
B
3 − w 100 było 2 czerwonych
............................................
B
31 − w stu było 30 czerwonych
.............................................
P(A/B
1) =
3059900
P(A/B
2) =
2959900
P(A/B
3) =
2859900
..............................................
P(A/B
30) =
159900
P(A/B
31) =
059900
P(A) = ∑
i=1....31 P(A/B
i)*P(B
i)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 losowanie
liczba warunków się podwoi
C
i = B
i i w pierwszym czerwony
C
31+i = B
i i w pierwszym "nie czerwony"
.............................................
...................................................................................
P(A/C
1) =
2959899
P(A/C
2) =
2859899
P(A/C
3) =
2759889
..............................................
P(A/C
30) =
059889
P(A/C
31) =
059889
P(A/C
32) =
3059899
P(A/C
33) =
2959899
P(A/C
34) =
2859889
..............................................
P(A/C
61) =
159889
P(A/C
62) =
059889
jak się to bardzo starannie rozpisze będzie widać prawidłowości
3 lip 11:10
Basia:
oczywiście tam jeszcze te wszystkie
| | | |
P(Bi) muszą być podzielone przez | |
| | |
3 lip 12:31
Czarny: Wielkie dzięki

Te dwa przypadki mi się przydadzą bardzo

Pozdrawiam
22 lip 22:01
Czarny: Gdybym mógł to bym cię zabrał na herbatę do kawiarni w celu miłego spędzenia czasu
22 lip 22:02
Basia:
Hm............ rzeczywiście jestem wielbicielką dobrej herbaty !
22 lip 22:09