matematykaszkolna.pl
tym razem pochodna Magda: tym razem poproszę o pomoc w policzeniu pochodnej: sin x2+5 mi z tego wychodzi cosx2+5 / 2x2+5 za ten cały pierwiastek podstawiam t i liczę pochodną sint i mnożę to razy jeszcze pochodna tego pierwiastka, czyli 1/2x2+5. czy coś pokręciłam? bo nie wiem czy da radę to jeszcze uprościć czy może tak zostać?
1 lip 20:44
Lucyna: obawiam się, że ten przykład jest bardziej skomplikowany, bo masz nie jedno złożenie ale aż dwa, bo zauważ że ten pierwiastek sam w sobie to też funkcja złożona. Policz mi taką pochodną: (x2+5)'
1 lip 20:47
AS: Przyjmij takie podstawienia do obliczania pochodnej f(x) = sin(u) gdzie u =v gdzie v = x2 + 5 f'(x) = (sin(u))' * u' * v'
1 lip 21:07
Lucyna: witaj ASieemotka
1 lip 21:09
Magda: aa to pochodna pierwiastka to nie po prostu 1/2*pierwiastek oki, to próbuję emotka (byłam w sklepie po mleko do kawy emotka )
1 lip 21:12
Magda: że tak: xcosx2+5 / x2+5
1 lip 21:20
Lucyna: takemotka a teraz co do pisowni na tej stronce, to ułamek tworzy się w ten sposób U { licznik}{mianownik} tylko wszystko jednym ciągiem, spróbuj poprawnie zapisać wynikemotka
1 lip 21:24
Magda: wiem wiem, próbowałam tak, tylko jak są te pierwiastki i potęgi to wszystko się zlewa.. ale super emotka to taka radocha jak coś zaczyna wychodzić emotka
1 lip 21:30