tym razem pochodna
Magda: tym razem poproszę o pomoc w policzeniu pochodnej:
sin √x2+5
mi z tego wychodzi cos√x2+5 / 2√x2+5
za ten cały pierwiastek podstawiam t i liczę pochodną sint i mnożę to razy jeszcze pochodna
tego pierwiastka, czyli 1/2√x2+5. czy coś pokręciłam? bo nie wiem czy da radę to jeszcze
uprościć czy może tak zostać?
1 lip 20:44
Lucyna: obawiam się, że ten przykład jest bardziej skomplikowany, bo masz nie jedno złożenie ale aż
dwa, bo zauważ że ten pierwiastek sam w sobie to też funkcja złożona.
Policz mi taką pochodną:
(√x2+5)'
1 lip 20:47
AS:
Przyjmij takie podstawienia do obliczania pochodnej
f(x) = sin(u) gdzie u =√v gdzie v = x2 + 5
f'(x) = (sin(u))' * u' * v'
1 lip 21:07
Lucyna: witaj ASie
1 lip 21:09
Magda: aa to pochodna pierwiastka to nie po prostu 1/2*pierwiastek

oki, to próbuję

(byłam w
sklepie po mleko do kawy

)
1 lip 21:12
Magda: że tak: xcos
√x2+5 /
√x2+5
1 lip 21:20
Lucyna: tak

a teraz co do pisowni na tej stronce, to ułamek tworzy się w ten sposób
U { licznik}{mianownik} tylko wszystko jednym ciągiem, spróbuj poprawnie zapisać wynik
1 lip 21:24
Magda: wiem wiem, próbowałam tak, tylko jak są te pierwiastki i potęgi to wszystko się zlewa..
ale super

to taka radocha jak coś zaczyna wychodzić
1 lip 21:30