Obliczania pochodnej zlozonej?
Kamila: Hej czy ktos moglby wytlumaczyc jak sie liczy pochodna zlozona? Najlepiej na przykladzie i
napisac jak sie wszystko pokolei robi?
1 lip 15:02
jiji: weźmy funkcję np. f(x)=esinx aby obliczyć f'(x) liczymy pierwsze pochodną funkcji
wewnętrznej czyli sinus , a następnie wewnętrznej zatem f'(x)=cosx*esinx
1 lip 15:29
1 lip 15:41
olki: na początek przepisujesz esinxi mnożysz przez pochodną sinusa a więc cosunus.Czyli
esinx=cosx*esinx
12 lip 22:44
AS: Przykład 1
f(x) = sin3(5*x)
f(x) = u3 gdzie u = sin(v) gdzie v = 5*x
Mam rozpisane na funkcje podstawowe u3 , sin(v) i 5*x
Szukana pochodna to
f'(x) = (u3)'*(sin(v))'*(5*x)'
Przykład 2
f(x) = √cos(x)
f(x) = √u gdzie u = cos(x)
f'(x) = (√u)'*(cos(x))'
13 lip 18:38