matematykaszkolna.pl
granica funkcji nsinn/1-cos2n Magda: cześć, może mi ktoś pokazać jak to rozwiązać?
  nsinn  
lim

1−cos2n  
n−>0 z góry dziękuję emotka
1 lip 00:08
Jack: reguła d'hospitala, znasz to?
1 lip 00:14
Basia: To jest funkcja czy ciąg ? Zapis sugeruje ciąg i wtedy raczej nie można korzystać z reguły de l'Hospitala. Za to na pewno można skorzystać z tego, że 1−cos2n = 1−(cos2n−sin2n) = 1−cos2n+sin2n=sin2n+sin2n=2sin2n
1 lip 01:11
Basia: Jednak funkcja; przecież n→0. Można skorzystać z reguły de l'Hospitala,albo z tego co zasugerowałam.
1 lip 01:16
Magda: o matko, gdybym wiedziała że tak szybko odpowiecie, to bym poczekała chwilkę emotka regułę oczywiście z nazwy kojarzę, ale to tyle emotka na pewno w szkole kiedyś miałam emotka no ale poszukałam w necie i chodzi o to żeby policzyć pochodną licznika i mianownika tak? no ale obliczam tą pochodną i co dalej? gdyby ktoś mi mógł to napisać z małym wyjaśnieniem to byłabym wdzięczna. Basia, a jak to przekształcę na 2sin2n to mogę to skrócić z sinn? chyba nie bardzo?
1 lip 19:33
Lucyna:
 t 
Magda upraszcza się to na tej samej zasadzie co

t2 
1 lip 19:58
Magda:
 n 
ok, to jeśli można to wychodzi

. to lim będzie 00 tak? to teraz ta reguła? to
 2sinn 
pochodna wyjdzie 12cosn? i wynik końcowy 12?
1 lip 20:24
Lucyna: emotka roztrzaskałaś swoje zadanieemotka
1 lip 20:24
Magda: jeeeej emotkaemotka próbuję sobie to wszystko przypomnieć ale ciężko idzie mam różnice programowe do zaliczenia i niestety muszę sama sobie radzić. Ale dzięki Wam może dam radę emotka Na prawdę dziękuję bardzo za pomoc! ps. zaraz wklepię chyba następne zadanie emotka
1 lip 20:31
Lucyna: okemotka będziemy naprowadzać, ale większość pracy wykonasz samaemotka
1 lip 20:33