matematykaszkolna.pl
Jak??: Trudna granica...... lim(dla x→∞) z (ex -x2 )
17 gru 13:23
b.: wyłącz ex przed nawias, i pokaż, że x2/ex ma granice 0
17 gru 13:33
Jak??: no to zeczywiście... takie spekulacje i założenia na sprawdzianach są bardzo przydatne.... Nie znając wyniku mam strzelać, i pokazywać, że taka i taka granica... a moooże ona jest równa 0emotikonka? i w tedy cuś wyjdzie.... Super... a może jakieś matematyczne obliczenie, np z twierdzenia D, Hospitala... byłyby łatwiejsze do zrozumienia
17 gru 14:17
txt: Ale tutaj nie trzeba spekulować! wyłączając ex przed nawias to w nawiasie otrzymamy x2 ( 1 - ----- ) wyraźnie widać ,że ex przy x → ∞ x2 rośnie wolniej niż ex wniosek; ten ułamek→ 0 czyli granica całości = ex *1= ex i tyleemotikonka drogi "Jak?" .... proste ?
17 gru 14:31
txt: Reguła D'Hospitala zbędna w tak prozaicznym przykładzie !
17 gru 14:34
Jak??: to was zdziwie bo granica równa jest nieskończoności ∞
17 gru 15:03
txt: "oczywista oczywistośc"emotikonka bo jeżeli = ex przy x →∞ to przecież ,że ∞ emotikonkaemotikonka
17 gru 15:06
txt: No i co zdziwiony(a) emotikonkaemotikonkaemotikonka? emotikonka
17 gru 15:08
txt: W tytule postu ja bym napisał "łatwa" granica emotikonka
17 gru 15:12
txt: Napisz czy Cię przekonałem należy mi się toemotikonka
17 gru 15:43
Jak??: tak średnio minie to przekonuje
17 gru 16:23
Jak??: Ale przekona mnie na pewno gdy skumam granice lim dla x→0+ z (xcosx- sinx / xsinx)
17 gru 16:24
b.: jeśli chodzi o granicę x2/ex, to rzeczywiście przydaje się reguła de l'Hospitala emotikonka a wynik jest -- ale tu nie ma żadnej sprzeczności z tym co napisałem na ogół nie piszę całych rozwiązań, tylko wskazówki -- wysil się trochę
17 gru 17:26