Wyznacz te wartosci parametru m HELP
TOmek: Wyznacz te wartosci parametru m, dla których iloczyn pierwiastków równania
x
2−(2
2m)x+m
2−2m+2=0 jest najmniejejszy?
Delta równia sie: 16m−4
| | c | |
iloczyn pierwiastków równia to x1*x2 czyli |
| czyli wyjdzie m2−2m+2 |
| | a | |
ale jak zrobic by był najmniejszy

?
29 cze 19:23
kozak: Wakacje masz, odpuść sobie
29 cze 19:37
Basia:
f(m) = m2−2m+2
i niczym się nie różni od
f(x)=x2−2x+2
a jak się szuka wartości najmniejszej funkcji kwadratowej w zadanym przedziale chyba wiesz
wierzchołek paraboli itd.
ale z tą Δ coś chyba nie gra
Δ=(−2m)2−4(m2−2m+2)=4m2−4m2+8m−8 = 8m−8
Δ≥0 (nie jest powiedziane, że mają być różne)
8m−8≥0 ⇔ m≥1
czyli badasz f.kwadratową w przedziale <1,+∞)
chyba, że źle odczytałam wzór funkcji, bo tam przy x jest jakieś dziwadło
29 cze 19:55
TOmek: hehe sorki zle przepisałem xD, ale wiem juz ocb, co do kozaka to własnie nudze sie w wakacje
wiec wole wziąć ksiązke i sobie zrobic pare tematów niz wbijac levele xD
29 cze 20:26