oblicz całkę
desperat: ∫|x|
29 cze 17:01
Basia:
hm........
a na pewno ma być nieoznaczona ?
29 cze 17:07
desperat: to jest z zadania z zastosowania całki (obliczanie pola pod wykresem ) i no faktycznie przy tym
będzie to całka oznaczona
a zadanie wygada tak : podane są 3 funkcje
y=|x|
y=x=2
x=2
i należy obliczyć pole między z wykresami i tu właśnie pojawia się problem obliczenia całki z
modułu
29 cze 17:31
Basia:
ale to zupełnie co innego i da się zrobić, zaraz napiszę jak
29 cze 17:35
Basia:
ale najpierw popraw wzór drugiej funkcji
y=x+2 ma być czy y=x−2 ?
29 cze 17:36
desperat: y=x+2

przepraszam
29 cze 17:38
Basia:

P = P
1+P
2
P
1 = ∫
−10 [(x+2)−|x|]dx = ∫
−10 [(x+2)−(−x)]dx = ∫
−10 [2x+2]dx
bo w przedziale <−1,0> |x|=−x
P
2 =∫
02 [(x+2)−|x|]dx = ∫
02 [x+2−x]dx = ∫
02 2dx
bo w przedziale <0,2> |x|=x
teraz już sobie chyba poradzisz
29 cze 17:47
desperat: dzięki wielkie

myślę że dam już sobie z tym rade ale czy mogłabyś mi jeszcze wytłumaczyć
dlaczego mimo modułu bierzemy −x kiedy to wiemy ze jest raz ujemne a raz dodatnie czy to
zależy w tym przypadku od wykresu
29 cze 18:05
Basia:
|−2|=2=−(−2)
|−3|=3=−(−3)
|2|=2
|3|=3
−x dla x<0
|x| =
x dla x≥0
to jest definicja modułu
29 cze 18:08
desperat: a moglabyś mi jeszcze dla utrwalenia rozwiązać takie pole że :
y=|x|
y=x−2
bo my troche inaczej to liczymy w sensie takim że liczymy najpierw pole całości a później
odejmujemy zbędne części
29 cze 18:08
Basia:
1.
czegoś tam brakuje, ten obszar jest nieograniczony
2.
nie ma różnicy; liczy się tak jak akurat jest najwygodniej
29 cze 18:12
Basia:
tamto poprzednie liczone Twoją metodą to:
∫−22 (x+2) dx − ∫−10|x| dx − ∫02|x| dx =
∫−22 (x+2) dx − ∫−10(−x) dx − ∫02x dx =
∫−22 (x+2) dx + ∫−10x dx − ∫02x dx
29 cze 18:22
Basia:
oj błąd
to jest
∫−12(x+2)dx − ∫−10 |x| dx − ∫02 |x| dx =
∫−12(x+2)dx − ∫−10 (−x) dx − ∫02 x dx =
∫−12(x+2)dx + ∫−10 x dx − ∫02 x dx
29 cze 18:25
Basia:

pole tego obszaru jest z całą pewnością
nieskończenie duże
29 cze 18:30