zmienna losowa i gęstość prawdopodobieństwa
krasi1779: zmienna losowa X ma gęstość prawdopodobieństwa
f(x)= x*e{−x2/2 dla x>0
0 dla x≤0
a)wyznaczyć dystrybuantę F i naszkicuj jej wykres
b)obliczyć prawdopodobieństwo że zmiana losowa przyjmuje wartość P (1≤x≤2) i zaznaczyć t
wartość na wykresie F(x)
c) wyznaczyć wartość x0 dla której P(x≥x0)=1/4
29 cze 15:17
Basia:
F(x) = ∫−∞x f(t) dt
gdzie f(t) jest gęstością prawdopodobieństwa
u Ciebie
F(x} = ∫−∞0 0 dt + ∫0x t*e−t2/2 dt =
0+∫0x t*e−t2/2 dt =∫0x t*e−t2/2 dt
policz tę całkę
reszta nie powinna już być trudna
29 cze 15:27
krasi1779: a możesz mi policzyć tą całkę bo ja jestem totalna noga z całek
29 cze 15:30
Basia:
przez podstawienie
∫t*e
−t2/2 dt = ∫ e
−u du = −e
−u = −e
−t2/2
F(x) = −[e
−x2/2−1] = 1−e
−x2/2
29 cze 15:42
krasi1779: dzięki wielkie Basiu
29 cze 17:43