Wyliczyć asymptoty.
kamil:
Tutaj jest funkcja przez funkcję, czyli trzeba to zrobić z reguły de l'Hospitala ?
29 cze 10:32
Basia:
D=(0;+∞)
przy x→+∞ tak
przy x→0+ trzeba pokombonować
29 cze 11:12
Basia:
| | lnx | | 1x | |
limx→+∞ |
| = (l'H.) lim{x→+∞} |
| = |
| | x2 | | 2x | |
czyli y=0 jest asymptotą poziomą prawostronną
| | lnx | | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0 [ |
| *lnx] = |
| | x2 | | x2 | |
+
∞*(−
∞)= −
∞
czyli x=0 jest asymptotą pionową lewostronną
asymptot ukośnych nie ma, bo
| | f(x) | | lnx | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| | x | | x3 | |
| | 1x | | 1 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| =0 |
| | 3x2 | | 3x3 | |
29 cze 13:47