| dx | ||
∫ | ||
| 4x2+8x+40 |
| dx | 1 | dx | 1 | dx | ||||||
∫ | = | ∫ | = | ∫ | = robisz | |||||
| 4x2+8x+40 | 4 | x2+2x+10 | 4 | (x+1)2+32 |
| 1 | dt | ||
∫ | = .... | ||
| 4 | t2+32 |
a tak dla pewności czy ostateczny wynik to:
| 1 | |
*arctg(x+1)2 + C ![]() | |
| 12 |
| dx | 1 | x | ||||
∫ | = | arctg | + C
| |||
| x2 + a2 | a | a |
ok już sprawdzam
dobrej nocy
po prostu jest i tyle ?
heh
bo mnie zawsze uczyli, że takie coś rozwiązuje się dalej tak:
14∫dx(x+1)2+9 i dalej podstawiam
(x+1)2=9t2
x+1=3t
dx=3dt
co mi daje:
14∫3dt9t2+9 = 112∫1t2+1=112arctg(x+1)2+C
Nie widziałem jak to zadanie po prostu ugryźć, ale po tej podpowiedzi jakoś już poszło więc w
takich przypadkach muszę stosować Twój wzór Lucyna ?
| 1 | ||
(arctgx)' = | ||
| 1+x2 |
| 1 | ||
∫ | dx = | |
| a2+x2 |
| 1 | |||||||||||
∫ | dx = | ||||||||||
|
| 1 | 1 | ||
*∫ | = | ||
| a2 | 1+(xa)2 |
| 1 | |
*arctgxa+C | |
| a2 |
| dx | 1 | dx | ||||
J = ∫ | = | ∫ | ||||
| 4*x2 + 8*x + 40 | 4 | (x + 1)2 + 9 |
| 1 | 3*dt | 1 | dt | 1 | ||||||
J = | ∫ | = | ∫ | = | *arctgt | |||||
| 4 | 9*t2 + 9 | 12 | t2 + 1 | 12 |
| 1 | x + 1 | |||
J = | *arctg | + C | ||
| 12 | 3 |
| 1 | 1 | x | ||||
∫ | dx = | arctg | ||||
| x2+a2 | a | a |
| 1 | 1 | t | ||||
∫ | dt = | arctg | ||||
| t2+32 | 3 | 3 |
| 1 | ||
∫ | ||
| x2+a2 |
ja się absolutnie nie poczuwam, wzór jest z tablic matematycznych
, ale Twój sposób
rozwiązywania jest jak najbardziej słuszny, tylko widzisz, już zrobiłeś błąd w odwróceniu
podstawienia.
| x+1 | ||
masz, że x+1 = 3t ⇒ t = | także jak masz już postać
| |
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | x+1 | ||||
arctgt + C to nie będzie | arctg(x+1)2 + C ale | arctg | + C | ||||
| 12 | 12 | 12 | 3 |