matematykaszkolna.pl
HELP ;] Amaz: Pomóżcie proszę http://www.math.uni.wroc.pl/~newelski/dydaktyka/wdm-A/listy/lista4b.pdf Chodzi o zadanie drugie przykład a Wg mnie nie jest możliwe, aby zbiór A i B były rozłączne, czy mam rację?
28 cze 17:14
Amaz: wg mnie te zbiory są wręcz sobie równe, być może źle to rozumiem...
28 cze 17:20
Amaz: Może nie do końca wiecie co to jest πx[A] Rozważmy teraz zbiór A⊆ X x Y. Rzutem zbioru A na pierwszą oś nazywamy zbiór pierwszych współrzędnych par <x,y> należących do zbioru A. Oznaczamy go przez πx[A]. Analogicznie jest z πY[A] Kierując się tymi definicjami w zadaniu2 w przykładzie a) wychodzi mi, że zbiór A=B, ale nie chce mi się wierzyć, że to jest aż tak banalne...
28 cze 17:52
Amaz: halp
28 cze 21:11
Lucyna: ale jak ma się do Twojego wyniku warunek, że A i B mają być rozłączneemotka
28 cze 21:58
Amaz: no wlasnie wychodzi na to, że ja chyba nie rozumiem tego zadania... tzn tego podpunktu, bo (b) i (c) umiem
28 cze 22:01
Amaz: no bo jak A i B mają być rozłączne skoro πX[A]=πX[B]=[14,34]=πY[A]=πY[B]
28 cze 22:03
Lucyna: rysunekproponuję takie zbioryemotka
28 cze 22:06
Amaz: aaa dzięki, ja nie mogłem tego skumać, dzięki wielkie! emotka Bo ja się uparłem, że zbiory A i B muszą być jakimiś kwadratami, nie wziąłem czegos takiego pod uwage, teraz już wszystko wiememotka
28 cze 22:09
Lucyna: No mam tylko nadzieję, że to jest dobrzeemotka
28 cze 22:11
Amaz: No jest napewno dobrze, bo te rzuty się zgadzają
28 cze 22:12
Lucyna: raczej więcej Ci nie pomogę, bo ja ten przedmiot nazywałam wstrętem do matematykiemotka
28 cze 22:17