funkcja kwadratowa z parametrem - pomoc
TOmek: Mam zadanie z paramrtrem gdzie jest "kwadrat sumy pierwiastków jest większy od 1"
I jest to zapisane następująco
x1
2+x2
2>1 − to rozumiem lecz dalej jest przekształcone w następujący sposob
(x1+x2)
2>1 i pózniej dalej to przekształcone jest ,ale jak to mozliwe ,ze z
x1
2+x2
2 nagle jest (x1+x2)
2
przecież
(2
2+4
2)=4+8
a
(2+4)
2=8+16+16=40
pomocy .... Jak ktoś za bardzo nie wie o co mi chodzi a chce mi pomoc to chętnie przepisze
całe zadanie
28 cze 16:56
bzzz: Tomek to nie ładnie jest napisane, powinno być:
x
12 + x
22 > 1 → (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 >1
ponieważ masz w tym zadaniu skorzystać ze wzorów Vieta i dopiero po przekształceniu masz
odpowiednią postać do podstawienia
28 cze 17:02
aga: Ale kwadrat sumy pierwiastków , to: (x1+x2)2 > 1 , a nie : x12 + x22 > 1.
I za sumę w nawiasie podstawiasz wzór Vieta i masz nierówność.
28 cze 17:34
TOmek: a jak by musiała być skonstrułowana treść zadania aby trzeba było zapisac własnie tak:
x12 + x22>1
potrafi ktos z was wymyslic taką treść?
Bo mi sie często takie duperele mylą ...
Z góry dziekuje
28 cze 17:42
robinka: suma kwadratów pierwiastków jest większa od 1
28 cze 17:45
Kejt: może.. suma kwadratów?
28 cze 17:45
Kejt: właśnie
28 cze 17:45
Jenny:
(x1+x2)2 −−−−−to jest: kwadrat sumy pierwiastków równania kwadratowego
x12 + x22 −−−− to jest: suma kwadratów pierwiastków równania kwadratowego
28 cze 17:49
TOmek: dziekuje pięknie
28 cze 17:55
Jenny:
28 cze 17:56
Jenny:
Napisz treść zadania, podam Ci wskazówki do rozwiązania
28 cze 18:01
TOmek: zadanko dobrze mi wyszło, tylko trapiła mnie taka forma zadanka, ale dziekuje za dobre chęci
28 cze 18:39