Pochodna
Magda265: Napisz równanie stycznej do krzywej: f(x)={x2+1}{x2} w punkcie P(2; {5}{4})
28 cze 13:26
AS:
| | x2 + 1 | |
Równanie krzywej: f(x) = |
| = 1 + x−2 |
| | x2 | |
Równanie stycznej:
y − yo = f'(xo)*(x − xo)
Wystarczy obliczyć pochodną f'(x) a następnie f'(xo)
Wynik ostateczny: x + 4*y − 7 = 0
28 cze 16:00
Magda265: a jak liczyć tą pochodną bo właśnie tego nie potrafię...
3 lip 22:59
Lucyna: tu akurat wystarczy jeden wzór, góra trzy

1) (x
n)' = nx
n−1
2) (A(x) + B(x))' = A'(x) + B'(x) pochodna z sumy funkcji jest sumą pochodnych tych funkcji
3) a' = 0 czyli pochodna ze stałej jest równa zero.
a najlepiej to :
https://matematykaszkolna.pl/strona/i15.html
3 lip 23:07
Lucyna: zresztą możesz policzyć to z definicji pochodnej, ale zasadniczo łatwej się nauczyć
podstawowych wzorów.
DEFINICJA POCHODNEJ:
3 lip 23:11
Eta:

to prosta funkcja , jak podał Ci
AS
f(x) = 1 + x
−2
| | −2 | |
f'(x) = 0 −2*x−2−1= −2x−3= |
|
|
| | x3 | |
| | −2 | | 1 | |
f'(xo)= f'(2) = |
| = − |
|
|
| | 8 | | 4 | |
styczna y−y
o= f
'(2)( x −x
o)
y=......... dokończ już sama
3 lip 23:19