WYNIKI MATURA
PAWEL: WYNIKI MATURA
JUTRO WYNIKI Z MATUR
28 cze 00:26
;p: ta i jak to ebdzie wywieszone w szkolach czy jak?
28 cze 09:47
bzzz: Gdyby za moich czasów trzeba było czekać tak długo na wyniki z matury to bym chyba zwariowała!
28 cze 09:49
;p: hehe no widzisz
28 cze 09:50
;p: za to bedzie wywieszone czy do wychowawcy jak myslicie?
28 cze 09:50
bzzz: owszem, ale z tego co widziałam to obecnym maturzystom szczególnie nie zależało, w każdym razie
tym których znam...
28 cze 09:52
bzzz: hmm jeśli mieliście jakieś nr identyfikacyjne to może wywieszą jeśli nie, to do wychowawcy, bo
zdaje się isteniej coś takiego jak ochrona danych osobowych...
28 cze 09:53
;p: no wlasnie ale jak beda numery to i tak bedzie widac
28 cze 09:55
;p: bzzz a Ty ktory rocznik?
28 cze 09:56
bzzz: 83
28 cze 10:02
;p: a to stara matura jeszcze
28 cze 10:07
;p: sprawdzana przez swoich nauczycieli
28 cze 10:07
Basia:
Zdaje mi się, że to rok urodzenia
28 cze 10:54
Paweł: Jezeli jestescie z OKE Lomza albo Krakow to jutro o 00:00 pewnie dadzą dostęp do logowania na
ivch stronach.
A jezeli nie to w szkole 30 czerwca do odbiotu swiadectwo
28 cze 16:30
bzzz: Basiu wszystko się zgadza, owszem to rok urodzenia, ale i maturę zdawałam starą
28 cze 16:38
blondynka: godzina

!
29 cze 22:40
Jenny:
Jaka "godzina" ?
29 cze 22:47
;p: policyjna?
30 cze 07:42
;p: jak tam ile
30 cze 11:42
Julek:
J.Polski: 47%
Matematyka (pdst.): 96%
J.Angielski: 70%
Matematyka (roz.): 72%
Pozdrawiam i życzę powodzenia podczas rekrutacji na studia
30 cze 14:30
Wera: Matma 96 ! Ja zdaję za rok .. i właśnie boję się matmy.. Jak ty to zrobiłeś że masz tyle ?
30 cze 14:38
Basia:
Gratuluję Julek ! Świetne wyniki.
30 cze 14:43
eh..: polski 31

angol 57
mata 72

na próbnych angol mi fatalnie poszedł a teraz polski.. ale ważne że zdane

cieszę
się niesamowicie
30 cze 16:03
Ziomek: Matma pods: 96%
Matma rozsz :76%
co do recepty do tego jak to osiągnąć to jest bardzo prosta
30 cze 19:02
Basia: Tobie też gratuluję Ziomku !
Podziel się z kolegami i koleżankami z forum tą prostą receptą.
30 cze 19:46
haker.: moj wynik 86 % recepta jedna rozwiazywanie zadan ze stronka www.matematyka.pisz.pl

! Jest
świetna i wiele pomaga w nauce
30 cze 19:51
Basia:
Gratuluję
haker !
Miłe jest to co napisałeś. Jakub się ucieszy. "Pomagacze" też.
30 cze 19:56
Jakub: Miło czytać, że strona się przydaje
30 cze 20:08
;p: ja matma 80
30 cze 20:31
magda: co myslicie o kierunku −matematyka?
30 cze 20:33
Ziomek: kurde napisałem ładnie co robilem zeby uzyskac taki wynik a tu mi sie komp zawiesił...
może napisze pozniej jak mnie znów natchnienie zbierze

Jakub− strona pierwsza klasa, nawet nie wiesz ile osob z samej mojej klasy z niej korzystało

Ja bym wprowadził jeszcze więcej testów i rozwiązan− ale to taka moja mała sugestia
30 cze 20:37
magda: Jakub moze pojdziesz dalej i zrobisz zakladki nei tylko dla licealistow

?
30 cze 20:40
Lucyna: pomysł fajny, ale raczej wchodzą ograniczenia czysto techniczne

wyższa matematyka to też
zupełnie inna rasa zapisu, mnóstwo oznaczeń, indeksów, to by było potwornie czasochłonne o ile
w ogóle możliwe.
30 cze 20:47
magda: ale pomalu?
30 cze 20:50
magda:
30 cze 20:51
magda: Lucyna uczysz sie na kierunku:matematyka?
30 cze 20:51
Lucyna: nie

ja już pracuję, ale studiowałam matematykę...
30 cze 20:53
magda: i jak?a gdzie?ciezko?
30 cze 20:59
magda: hehe mozna meila

albo gg
30 cze 20:59
Lucyna: Magda nawet pomału, ja wiem, że Jakub to "Bóstwo" za ten kawał pracy który włożył w tą stronkę,
ale matematyka to tak wiele działów i dziedzin, że obawiam się sam by z tym nie podolił.
30 cze 20:59
Lucyna: Magda na Uniwersytecie Wrocławskim, tak ciężko nie było skoro udało mi się zrobić licencjat. W
moim wypadku to raczej kwestia źle wybranych studiów, nie nadawałam się na matmę. Jeśli
wyobrażasz sobie, że to ma coś wspólnego z tym co robiłaś na matematyce do tej pory to raczej
ciężko się zawiedziesz, to jest zupełnie inna matematyka. Wcale nie twierdzę, że zła

bo było
wieeeele przedmiotów, które uwielbiałam, ale również wiele których niecierpiałam np obowiązek
programowy zmuszał mnie do robienia wstępu do informatyki, przewinął się matlab, programowanie
c++ a dla mnie to najgorsze z możliwych.
30 cze 21:05
magda: łoo to informatyka tez na matmie?
30 cze 21:08
Lucyna: ano też...
30 cze 21:11
magda: o kurde
30 cze 21:11
Lucyna: Magda napisałam już co uważam, bez urazy, ale więcej nie mam do dodania. Mogę Ci jedynie
zasugerować, że przecież wykłady są otwarte i może iść na nie każdy, mogłaś w odpowiednim
czasie skorzystać i zobaczyć jak to wygląda na studiach kierunku matematyka...
30 cze 21:14
magda: no ok
30 cze 21:18
Basia:
Pisałam to już kilka razy, ale powtórzę jeszcze raz.
Współczesna szkoła średnia nie daje żadnego pojęcia o tym czym naprawdę jest matematyka.
Stąd tylu rozczarowanych studentów matematyki, kończy edukację na licencjacie, albo nie kończy
jej wcale, no przynajmniej nie na tym kierunku studiów.
Nie zetknęli się bowiem nigdy wcześniej z tym, co nazwę nieco upraszczając, matematyką
abstrakcyjną (algebra abstrakcyjna, teoria mnogości, teoria mocy, topologia), logiką formalną,
ani nawet z porządnym, aksjomatycznym ujęciem geometrii euklidesowej.
Dlatego wszystkim potencjalnym kandydatom na studia matematyczne polecam zapoznanie się z
podręcznikami do algebry i geometrii, które weszły do użytku szkolnego w 1967 roku i
obowiązywały aż do reformy programowej, która wprowadziła gimnazja (nie pamiętam daty).
Chodzi o Geometrię I i Geometrię II autorstwa prof.Zofii Krygowskiej. Jest to
aksjomatyczny wykład geometrii euklidesowej, wprowadzający także takie pojęcia jak grupa
przekształceń (czyli najpierw trzeba wiedzieć co to w ogóle jest grupa, a to już pojęcie
abstrakcyjne), ale przede wszystkim uczący zasad formalnego wnioskowania logicznego,
czyli znów nieco upraszczając, dowodzenia twierdzeń.
Chodzi również o Algebrę I i Algebrę II autorstwa Anieli Ehrenfeucht i Olgi Stande.
Tam z kolei znajdziecie podstawy logiki formalnej i podstawy teorii zbiorów. No i parę rzeczy,
z którymi Amaz męczył się teraz na pierwszym roku, np. pojęcie kresów: dolnego i górnego,
pojęcie zbioru ograniczonego, pojęcie granicy ciągu, a wszystko porządnie udowodnione.
Nie sztuka bowiem zapamiętać jak się te granice "technicznie" liczy.
Sztuką jest zrozumieć co to jest i umieć np. udowodnić, że
limn→+∞ 1n=0
a
limn→+∞ √n=+∞
(oczywiście to tylko przykłady)
Algebra III też by się przydała (nie pamiętam nazwiska autora).
Tam z kolei są podstawy analizy (granica i ciągłość funkcji, rachunek różniczkowy)m też
wszystko porządnie udowodnione.
Nie sztuka bowiem nauczyć się na pamięć, że (xn)' = n*xn−1, jeśli się chce zostać
matematykiem trzeba umieć to udowodnić i zrozumieć skąd się wzięło.
Jeżeli to o czym tu napisałam zafascynuje potencjalnego studenta, jest szansa, że zostanie
matematykiem z prawdziwego zdarzenia.
Ktoś, komu się wykłady zawarte w tych podręcznikach nie spodobają powinien pomyśleć jednak o
innych studiach.
P.S. Te książki są do zdobycia, czasem na Allegro, czasem w innych komisach internetowych.
Wystarczy wrzucić w Google nazwiska, które przytoczyłam.
30 cze 22:03
Basia:
P.S.2
Algebra III autorstwa Stefana Straszewicza
30 cze 22:09
Eta:
Witam

..... ale się
Basiu opisałaś, potwierdzam Twoią opinię.
Co do autora
Algebry III −−−− autor
Stefan Straszewicz r.wyd. 1969
Wszystkie te podręczniki mam w swojej
matematycznej biblioteczce
Pozdrawiam

P.S. Wszystkim maturzystom gratuluję wspaniałych wyników !
30 cze 22:20
Basia:
Witaj
Eto !
Cieszę się, że potwierdzasz moją opinię. Może się komuś to co napisałam przyda.
30 cze 22:26
ziomek: Mnie matematyka fascynowala od podstawówki, zawsze się wyroznialem, chodzilem na zajecia dla
"lepszych" itd.
Ale jak patrze co jest studiach na typowej matematyce to troche inne mam odczucie, to co
robilem w LO mnie po prostu bardzo interesowalo, bardzo lubilem robic sam dostakowe zadania,
rozwiazywac je, poznawac nowe metody, robic trudne zdania itd.
Wiec na czystą matmę nie chce isc, wybieram się na budownictwo

A zreszta po studiowania matmy to chyba nie ma duzego pola do popisu jak uczenie matmy w
szkolach? A nauczyielem nie chcialbym byc.
30 cze 23:05
Basia:
Większość z nas wybierała studia matematyczne z nadzieją, że będzie po nich pracować naukowo.
Udawało się zazwyczaj nielicznym, ale również nieliczni (pomijając tych, którzy od razu wybrali
kierunek nauczycielski) zostawali ostatecznie nauczycielami.
Wielu zostało na przykład znakomitymi programistami, lepszymi od zawodowych informatyków.
Wielu również zajęło się różnymi ciekawymi zastosowaniami matematyki na przykład w genetyce,
ekonomii itp.
No ale do tego także trzeba mieć zacięcie naukowca.
Mam nadzieję, że będziesz kiedyś budował albo projektował wspaniałe obiekty.
Powodzenia !
30 cze 23:33
Che: 92%, w dużym stopniu dzięki tej stronie
1 lip 01:31
magda: ok nie ide
1 lip 13:45
Svanar: matma 100% z podstawy, 86% rozszerzona, angielski podstawowy 98 i polski 52 ^^
1 lip 15:19
Basia:
Fantastyczny wynik Svanar. Gratulacje !
1 lip 15:55
Julek:
Dziękuję
Basiu! oby te wyniki dały nam wstęp na wymarzone studia wyższe

Pozdrawiam
2 lip 01:10
magda: Svanar o kurcze i gdzie etarz?
2 lip 16:19
Monika: matma podstawa − 84%, za to rozszerzenie − 88%. Polski−81% i angielski 94%.

dzięki za tą stronę.!
3 lip 21:09