jak obliczyć całke
kasia:): hej

jak policzyc taka calke

∫
32(x+1)
2
27 cze 18:04
Jenny:
to nic trudnego:
= 32∫(x2+2x+1)dx= 32*(x33 +2*x22+x )+ C
27 cze 18:57
kasia:): a nie powinno si tego liczyc przez ułamki proste
27 cze 21:07
Baykowsky: przez ulamki proste liczysz kiedy funkcja calkowana jest postaci wielomian/wielomian
27 cze 21:10
;p: co to znaczy dx?
29 cze 08:27
Lisek: dx oznacza po jakiej zmiennej całkujesz (w tym przypadku po x)
29 cze 08:29
;p: a ok
29 cze 08:31
;p: mozesz podac jakis przyklad sprobuje?
29 cze 08:31
Edek: | | 1 | |
np. ∫ |
| dx → po zmiennej x |
| | x2−x | |
| | 1 | |
∫ |
| dy → po zmiennej y |
| | y2+1 | |
| | 2z | |
∫ |
| dz → po zmiennej z |
| | √1−z4 | |
29 cze 08:48
;p: to w pierwszym w takim czyms dziedzine sie liczy ? x≠0 i x≠1
29 cze 09:00
;p: i moge wyciagnac
1 1 1
−−−− =−−−−*−−−−−
x(x−1) x x−1
29 cze 09:01
;p: nie wiem
29 cze 09:02
;p: co 1/x darzy do 0?
29 cze 09:03
;p: czy to nei tutaj hehe?
29 cze 09:03
;p: ?
29 cze 09:39
robinka: to nie tutaj

to jest całka
29 cze 09:44
Basia:
stąd
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = ln|x|−ln|x−1|+c = ln |xx−1|+c |
| | x(x−1) | | x | | x−1 | |
trzecia przez podstawienie
t=z
2
dt = 2z dz
| | 2z | | dt | |
∫ |
| dz = ∫ |
| dt = arcsint+c = arcsinz2+c |
| | √1−z4 | | √1−t2 | |
29 cze 09:56
;p: drug9em przykladzie co to?
29 cze 10:54
Basia:
f(x)=arctgx (czytamy arkustangens) czyli funkcja odwrotna do funkcji y=tgx
29 cze 11:03
;p: a po czy mpoznajesz ze jest odwrotka do tgx
29 cze 11:07
Basia:
nie poznaję, po prostu wiem
funkcje odwrotne do trygonometrycznych tak właśnie nazwano
y=arcsinx (arkus sinus)
y=arccosx (arkus cosinus)
y=arctgx (arkus tangens)
y=arcctgx (arkus cotangens)
29 cze 17:10
;p: ok
29 cze 17:25
Kate: ∫2/x2
3 wrz 17:17
Kate: powiedzcie jak obliczyc taka calke...
3 wrz 17:18
3 wrz 17:19
sunrise80: Bardzo prosto
2∫1/x2 dx = 2∫1/x2 dx = 2∫x−2 dx = 2*(1/−2+1 x −1) = 2*(−1) x−1 +C = −2x−1+C
3 wrz 17:23
sunrise80: i można jeszcze = −2/x +C
3 wrz 17:24
kk: jak obliczyć ∫((√x−1)*(e((x−2)2)/2)
19 gru 04:34
Karolina: Hej jak policzyć całkę ∫( 1/18 t − 1/9) dt=
Całka jest w granicach od x do 0. Przepisuję notatki od koleżanki i wynik wychodzi
t2/36−1/9t+1/9 nie rozumiem dlaczego ?
4 sty 20:41
fdsdfr:

γδ→←←←
21 maj 20:48