Znajdz pierwiastki równania
ddd: Podaj pierwiastki równania x5−5x3+4x=0
27 cze 13:54
Jack:
najpierw x przed nawias, a potem podstaw t=x2, t≥0 (albo bez podstawiania kombinuj)
27 cze 14:01
ddd: x(t2−5t+4)=0
t1=1 t2=4
a więc
x1= 1 i x2=−1 x3=−2 x4=2
Dobrze myślę?
27 cze 14:10
ddd: aha no i x5=0 ta?
27 cze 14:11
Jack: pamiętaj jeszcze o x=0 (tym przed nawiasem). Poza tym bdb
27 cze 14:13
Jack:
dokladnie tak.
27 cze 14:13
ddd: Dzieki
27 cze 14:14
Jenny:
x(x4−5x2+4)=0
x(x3−x2 −4x2+4)=0
x[x2( x2−1) −4(x2−1)]=0
x( x2−1)(x2−4)=0
x(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0
x=0 v x= 1 v x= −1 v x=2 v x= −2
27 cze 21:37
Jenny:
druga linijka
x( x4−x2−4x2+4)=0
27 cze 21:39