zadanie
Jurek: Witam, może ma ktoś ochotę rozwiązać zadanko?
Wyznaczyć ekstremum funkcji;
f(x)= x ex2−2x+3
27 cze 13:30
Jack:
pochodną najpierw policz − nie mam ochoty rozwiązywać, ale mogę sprawdzić.
27 cze 13:31
Jurek: ok,
f`(x)= ex2−2x+3 (2x2−2x+1)
27 cze 13:34
Jack:
ok. Teraz policz pierwiastki tego wyrażenia.
27 cze 13:41
Jurek: f`(x)=0
ex2−2x+3=0 − tutaj nie wiem jak zrobić
2x2−2x+1=0 − tutaj wyróżnik jest mniejszy od 0 i dalej też nie wiem?
27 cze 13:46
Jack:
e(...) jako f. wykładnicza nie przecina osi OX, więc nie ma pierwiastków
ten wielomian ma Δ<0 więc też nie ma pierwiastków
Taki z tego wniosek, że skoro warunek konieczny istnienia ekstremum nie jest spełniony, to
funkcja nie ma ekstremów.
27 cze 13:48
Jurek:
No racja, dzięki.
27 cze 13:49
Jack:
27 cze 13:50