zadanko
Lucyna: Jack to co może wrzucisz to zadanko o którym pisałeś jakiś czas temu

? Przeczytam treść i
od razu zachce mi się spać

także skądinąd zadanie byłoby dobrym pomysłem, ja się wyśpię,
inni będą mieli nad czym podumać
26 cze 22:32
Jack:
Ok, oto zadanie
26 cze 23:11
Lucyna: a tak z innej beczki, czytałeś opowiastki na stronce Pana Głowackiego
26 cze 23:13
Jack:
Pewien wielomian W(x) taki, że deg W(x)=m (czyli wielomian stopnia m) spełnia następujący
warunek:
| | 1 | |
W(k)= |
| dla k=1,2,4,8,...,2m
|
| | k | |
Policz W(0).
26 cze 23:15
Jack:
Nie, niestety nie czytałem. Jakiś czas temu czytałem kapitalne bajki Kołakowskiego
26 cze 23:16
Lucyna: hmm nie miałam z nimi przyjemności...
26 cze 23:20
Jack:
niezłe, polecam

Ale nie zmieniaj tematu...
26 cze 23:20
Lucyna: 
już działa cuda to zadanie, normalnie odpływam

a tak na marginesie czy to aby nie z
algebry?
27 cze 00:08
Lucyna: dobra idę spać

dobrej nocy wszystkim
27 cze 00:13
Jack:
hmm prawie na pewno... Tzn. wydaje mi się, że trzeba skorzystać z jakichś generalnych własności
wielomianów (może wykorzystać rozkładalność na czynniki liniowe, o ile to możliwe albo zwijać
w jakieś szeregi)... Też już dziś tego nie rozwiążę. Dobranoc
27 cze 00:21
Basia:
macierz A =
1 1 1....................,1
1 2 22 2m
1 22 24 22m
1 23 26 23m
................................................
1 2m 22m 2m*m
macierz X=
a0
a1
............................
am
macierz B=
1
12
122
................
12m
A*X=B
X = A−1*B
ale jak tę A−1 policzyć na razie nie wiem
A jest macierzą symetryczną
ale nie wiem czy coś z tego wynika
27 cze 09:25
Lucyna: irytuje mnie to zadanie, ciągle się głowię jak to może być, że mimo, że pewne stałe elementy
przemnażamy przez coraz większe liczby, a mimo to otrzymujemy coraz mniejszy wynik, dla mnie
to niewykonalne.
4 lip 14:14
Jack:
Hmm no dobra, dam jeszcze czas do końca tygodnia
5 lip 00:44