mm4: Kolarz przebył droge 114km. Jeśli by jechał ze średnią prędkością mniejszą o 9km/h to
przebył by tą drogę w czasie o 2h dłuższym. Oblicz z jaką średnią prędkością jechał
kolarz.
proszę o pomoc
17 gru 11:59
Aneta: V = S/t
z tego mamy s = vrazyt
s = 114 cały czas
jednostki pasują bo są godziny i km
114 = v razy t → najpierw
114 = (v-9) razy (t+2) → jakby wolniej jechał
z tego wyliczyłam t = 2/9 v - 2
i podstawiłam do
114 = v (2/9 v - 2 )
wyszło kwadratowe równanie
17 gru 12:21
Aneta: ale paskudne wyszło
17 gru 12:25
koń: ty za to jesteś piękna...
17 gru 15:01
mm4: dzieki
17 gru 20:45