Proszę o w miarę szubką pomoc...
Magda265: Wanna napełnia się całkowicie w ciągu 10 minut, a opróżnia w ciągu 15 minut. Jak długo będzie
trwało napełnianie wanny, jeżeli jednocześnie odkręcimy kran i otworzymy odpływ? (Ułóż
odpowiednie proporcje. Pamiętaj, że jeśli wanna się opróżnia, wody ubywa. )
Wiem ze już wakacje są ale ja to akurat nie do szkoły potrzebuję. Z góry wielkie dzięki za
pomoc.
26 cze 14:15
Baykowsky: | | 1 | | 1 | |
w ciagu minuty wanna napielni sie w |
| a oprozni sie w |
| . stad w ciagu minuty |
| | 10 | | 15 | |
| | 1 | |
naleci do niej |
| calej objetosci wody. stad napelni sie w ciagu 30min  |
| | 30 | |
26 cze 14:24
Magda265: "Ułóż odpowiednie proporcje."
do zadania
Dałoby jakoś rade zapisać to w postaci proporcji żeby były obliczenia?
26 cze 14:26
ktoś: 1/10 = 15/150 − tyle naleci w ciągu minuty
1/15 = 10/150 − tyle opróżni się w ciągu minuty
1/10 − 1/15 = 5/150 = 1/30
Proporcje są tu raczej niepotrzebne, można tak.
26 cze 14:39
Magda265: dziekuję
26 cze 16:32
AS:
t − czas napełniania wanny
| V | | V | |
| *t − |
| *t = v |*30 |
| 10 | | 15 | |
3*v*t − 2*v*t = 30*v
v*t = 30*v
t = 30
26 cze 18:34