dwa zadanka :)
kiubi: 1. Uzasadnic ze funkcja jest różnowartościowa na przedziale {1/2, ∞)
f(x)= ex2−x
2. Znajdż granicę ciągu:
a) an=√n2−2n−√n2+n+2
b) bn=√n4+4n2−√n4−n3+n
26 cze 12:32
Baykowsky: zad1.
funkcja jest roznowartosciowa kiedy zachodza dwa warunki:
1) funkcja jest ciagla na calej dziedzinie
2) zachodzi warunek ze dla kazdych x1 oraz x2 jezeli x1 ≠ x2 to f(x1) ≠ f(x2)
warunek 1 jest w tym przypadku oczywisty (funkcja exponencjalna jest funkcją ciaglą)
warunek drugi rozpatrujemy tak:
zakladamy nieprawde, tzn ze funkcja ta NIE JEST roznowartosciowa. inaczej mowiac ze istnieja
dwa ROZNE punkty dla ktorych funkcja przyjmuje taka sama wartosc
czyli
zachodzi warunek ze istnieje x1 oraz x2 jezeli x1 ≠ x2 to f(x1) = f(x2)
f(x1) = e(x1)2 − x1 ; f(x2) = e(x2)2 − x2
f(x2) = f(x1) => e(x2)2 − x2 = e(x1)2 − x1
stad
(x1)2 − x1 = (x2)2 − x2
(x1)2 − (x2)2 + (x1) − (x2) = 0
(x1 − x2)(x1 + x2) − x1 + x2 = 0
(x1 − x2)(x1 + x2 − 1) = 0
czyli z pierwszego nawiasu x1 = x2 albo z drugiego x1 = 1/2 oraz x2 = 1/2 zeby ktorys z
nawiasow dawal zero (iloczn dwoch liczb jest zerem wtedy i tylko wtedy gdy co najmniej jedna z
tych liczb jest zerem)
stad dochodzimy do sprzecznosci bo przeciez mialy istniec dwa rozne punkty dla ktorych wartosc
jest jednakowa a dostalismy z obu nawiasow ze sa sobie rowne
26 cze 14:19
Baykowsky: | | a2 − b2 | |
w zadaniu drugim stosujesz metode a − b = |
| |
| | a + b | |
dlaczego taka? bo jezeli dwie liczby daza do nieskonczonosci to nie wiemy ktora szybciej stad
tez nie mozemy okreslic ich roznicy. natomiast z tego wzory dostajemy sume w mianowniku wiec
jest ok
26 cze 14:21
kiubi: Wielkie dzięki za rozwiązania
26 cze 16:08
Basia:
Funkcja różnowartościowa wcale nie musi być ciągła.
Przykład:
x dla x<0
f(x) =
x+2 dla x≥0
Pomyliło Ci się chyba z różniczkowalną.
26 cze 18:06