matematykaszkolna.pl
pytanie do [c[Basi]] i innych :) robinka: mam pytanie jakie polecacie książki i zbiry do nauki do rozszerzonej matury, materiały równań różniczkowych, całek?emotka wiem że sporo materiałów jest na sieci... chcę się doszkolić dlatego pytam... z góry dziękuje ...
26 cze 11:37
Jack: Można coś znaleźć w "Zbiór zadań w matematyki dla kandydatów na studia techniczne" H. Łubowicz, B. Wieprzkowicz, Wawa 2003.
26 cze 12:45
Baykowsky: polecam zbiory zadan autorstwa pana Kielbasy (wiem wiem ) facet ma sporo przykladow i jest naprawde rzetelny w tym co napisal. osobiscie sie z nich uczylem (dwa tomy)
26 cze 14:25
robinka: mam jeszcze jedno pytanie, co sądzicie czy warto napisać skrypt do nauki dla dzieci np. z fizyki bądź z matematyki ? taki aby nie musiały korzystać np. zeszytów ?emotka
26 cze 14:30
robinka: dzięki za wskazówki emotka
26 cze 14:31
Jack: Ja osobiście bardzo wiele uczyłem się robiąc notatki. Znając życie wielu z uczniów mając gotowe notatki, może nie zechcieć nawet do nich zerknąć. Grunt żeby robić dużo zadań, które utrwalają materiał. Może wszystko zależy jeszcze od tego z jakimi dziećmi mamy do czynienia... emotka
26 cze 15:31
Basia: Polecam zbiór zadań pod redakcją Jerzego Nowika. Wydawnictwo NOWIK www.nowik.com.pl Upewnij się jednak czy go nie dostosowali za bardzo do obecnych standardów programowych. Mam wydanie z 2003 roku. Jest bardzo dobry. Całek i równań różniczkowych w nim nie ma, ale czasów kiedy całki i równania różniczkowe były w programie licealnym już nawet najstarsi górale nie pamiętają. Są za to ciekawe zadania z zakresu granic, pochodnych i ich zastosowania i ciekawe, niestandardowe zadania z innych działów matematyki. Całek i równań różniczkowych musisz szukać albo w bardzo starych zbiorach zadań dla szkół średnich (a i tak będzie tych zadań niewiele), albo w podręcznikach akademickich. Jeżeli to ma być dla Twoich uczniów to możesz wybierać zadania na odpowiednim poziomie z "Analizy matematycznej w zadaniach" Krysickiego i Włodarskiego, albo postarać się o podręczniki z analizy np. dla ekonomistów. To co oni tam robią na pierwszym roku to tylko troszkę więcej niż dawna szkoła średnia.
28 cze 06:32
Basia: P.S. A z podręczników akademickich z zakresu analizy, w których nie są nie tylko zadania i sposoby (i sposobiki) ich rozwiązywania ale także normalny wykład tejże analizy, dla początkujących polecałabym stareńką Analizę matematyczną Franciszka Lei (w mianowniku po prostu Franciszek Leja). Na Fichtenholza, Maurina, Rudina itp. przyjdzie czas na studiach magisterskich.
28 cze 06:41
robinka: ja już skończyłam studia i wybieram się na studia podyplomowe z matematyki emotka z góry dziękuje za rady... chcę się dokształcić emotka
28 cze 08:43
Mateusz: Dorzuce cos od siebie masz tu kursy elektroniczne sam pare lat temu z nich korzystałem masz teorie ćwiczenia no i test http://www.pwsztar.edu.pl/viewpage.php?page_id=85
28 cze 09:24
Basia: robinko podaj link, do strony uczelni (a jeszcze lepiej do strony z opisem wymagań wstępnych i opisem programu studiów). Łatwiej będzie wtedy podpowiedzieć literaturę, bo możliwe, że nie tylko z analizy będziesz musiała trochę się dokształcić.
28 cze 10:41
robinka: to są studia podyplomowe nauczycielskie na AGH: http://www.ftj.agh.edu.pl/pl/38.html
28 cze 11:00
Basia: Bardzo enigmatycznie opisany ten program studiów (domyślam się, że chodzi o matematykę z elementami informatyki). Z zakresu analizy zostałabym przy tym co poprzednio napisałam: Franciszek Leja "Analia matematyczna" Krysicki, Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach" obie części Z zakresu tzw. Podstaw polecałabym "Wstęp do matematyki współczesnej" Heleny Rasiowej, o ile jeszcze gdzieś to znajdziesz, bo chyba dawno nie było wznawiane, ale może w bibliotekach albo na Allegro. Na Twoim miejscu próbowałabym dowiedzieć się jaką literaturę zalecają prowadzący zajęcia. Podejrzewam też, że gdzieś na stronach AGH będą listy zadań na ćwiczenia z ubiegłego roku. Próbuj szukać po nazwiskach prowadzących, bo zwykle umieszczają to na swoich stronach. Warto by było je przejrzeć.
28 cze 11:26
robinka: dziękuje za pomoc, poszperam emotkatak, to matematyka z elementami informatyki.
28 cze 11:31
Basia: W "ostatecznej ostateczności" masz tam adres e−mail do prof.Wolnego. Poproś o wskazówki. Na pewno Ci odpowie.
28 cze 11:32