Zadanie
TrL: Proszę o rozwiązanie zadania.
Rozwiązać równanie różniczkowe;
dzdt + 2z(t) = sint
26 cze 00:11
Jack:
zrób najpierw r. jednorodne, a potem np .metodą uzmienniania stałej rozwiaż r.
niejednorodne.... Wiesz jak to zrobić?
26 cze 00:29
TrL: A mógłbyś zrobić? Jeśli miałbyś ochotę.
26 cze 00:37
Jack:
ok, robię.
26 cze 00:39
Jack:
(1)
dzdt+2z=0
dzdt=−2z
ln z = −2t + c
1
z=e
−2t+c
z=
C*e
−2t
(2)
Niech C będze funkcją C(t).
Policzmy z'(t).
z'(t)=C(t)'*e
−2t+C(t)*(−2)*e
−2t
Teraz wstawiamy wszystko do pierwotnej postaci
dzdt+2z=sint.
C(t)'*e
−2t+C(t)*(−2)*e
−2t+2*C(t)*e
−2t=sint
Po redukcji:
C(t)'*e
−2t=sint
∫dC(t)=∫e
2t*sint dt
| | 1 | |
C(t)=− |
| e2t(cost−2sint) + c2
|
| | 5 | |
Zatem ostatecznie:
| | 1 | |
z(t)=(− |
| e2t(cost−2sint) + c2)*e−2t=
|
| | 5 | |
| | 1 | |
=− |
| (cost−2sint) +e−2t*c2
|
| | 5 | |
26 cze 00:52
TrL:
Dzięki wielkie. Bardzo mi pomogłeś Jack!
26 cze 00:54
Jack:
Nie ma sprawy, powodzenia

(mam nadzieję, że rozumiesz poszczególne kroki)
26 cze 00:56