Oblicz pochodne funkcji
Kamila: Hej mam takie zadanka prosze o pomoc
| | 4x2 − 1 | |
Oblicz pochodne funkcji: a) −2x5+3x2−2x b) (x2+3x)(2x−1) c) |
| |
| | x + 2 | |
d)
9√x7
2.Znalezc granice funkcji korzystajac z reguly de'l Hospitala
lim
3.Obliczyc pochodne funkcji zlozonej a) f(x)= (−3x+1)
5 b) f(x)=
√6x2−7
4.znalezc elastycznosc funkcji f(x) w punkcie xo=2 f(x)= 6x
2−2x+3
25 cze 23:28
Lucyna: do podpunktu a skorzystaj z tego że:
f(x) + g(x) − z(x) = f'(x) + g'(x) − z'(x)
oraz (xn)' = nxn−1
25 cze 23:33
Lucyna: Lucyna: b) należy skorzystać ze wzoru na pochodną iloczynu:
f(x)*g(x) = f'(x)g(x) + f(x)*g'(x)
np (2x−5)*(x3 + 7x) = 2*(x3 + 7x) +(2x−5)*(3x2 + 7)
f(x) = 2x−5 ⇒ f'(x) = 2
g(x) = x3 + 7x ⇒ g'(x) = 3x2 + 7
25 cze 23:40
Lucyna: c) a tu z kolei mamy do czynienia z wzorem na pochodną ilorazu
| | f(x) | | f'(x)*g(x) − f(x)*g'(x) | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | g2(x) | |
25 cze 23:44
Amaz:
w zadaniu drugim gdy podstawisz x=2, to masz 0 w liczniku i mianowniku, wtedy wolno Ci
zastosować regułe Szpitala. Czyli różniczkujesz licznik i mianwnik.
| x3−8 | | 3x2 | |
| = |
| → 4 przy x→2 |
| x2−x−2 | | 2x−1 | |
25 cze 23:46
Lucyna: zadanie 2
reguła d'H stosujemy kiedy mamy do czynie nia z symbolem nie oznaczonym w granicy, czyli
| | 0 | | ∞ | |
|
| lub |
| robimy to w ten sposób:
|
| | 0 | | ∞ | |
| | f(x) | | f'(x) | |
lim |
| = lim |
|
|
| | g(x) | | g'(x) | |
jeżeli nadal wychodzi symbol nieoznaczony, stosujemy regułę aż do skutku
25 cze 23:46
Lucyna: 3 pochodna funkcji złożonej:
b) (√6x2 − 7)' = {najpierw liczymy pochodną z funkcji zewnętrznej tzn z √x a następnie
mnożymy przez pochodną tego co się znajduje pod pierwiastkiem} = U{1}{2√6x2 − 7 * (6x2 −
7)' = U{1}{2√6x2 − 7 * 12x = U{6x}{√6x2 − 7
25 cze 23:50
Lucyna: elastyczność funkcji, to jest inaczej pochodna w punkcie. Musisz policzyć pochodną Twojej
funkcji z zadania 4 i w to co Ci wyjdzie podstawiasz ten punkt dla którego miałaś ją
policzyć

Policz to sobie podaj jak Ci wyszło a ja, albo ktoś inny powie Ci czy masz dobrze. Powodzenia.
25 cze 23:53
Kamila: Kochani ja to potrzebuje dzisiaj na 12 dlatego porosilam o wyliczenie


!:(
26 cze 07:46
robinka: otrzymałaś sporo wskazówek, wiec wydaje mi się, że powinnaś sama to policzyć

!
26 cze 08:42
robinka: to nie jest trudne
26 cze 08:43
Kamila: wiem ze proste ale nie mam czasu dopiero wczoraj wieczorem dostalam zadania i mam angine i
trudno mi sie skupic a chce isc na poprawe
26 cze 08:47
Kamila: dlatego prosze o rozwiazanie
26 cze 08:47
robinka:
a)
−5x
4+6x−2
b)
b) (x
2+3x)(2x−1) =2x
3−x
2+6x
2−3x=2x
3+5x
2−3x
pochodna
6x
2+10x−3
c)
| 8x*(x+2)−(4x2−1)*1 | | 8x2+16−4x2+1 | | 4x2+17 | |
| = |
| = |
| |
| (x+2)2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
d)
czy tam jest
9√x7 

?
26 cze 08:57
robinka: 3)
a) 5(−3x+1)
4 * (−3)=−15(−3x+1)
4
| | 1 | | 1 | | 6x | |
b) |
| * |
| *(12x)= |
| |
| | 2 | | √6x2−7 | | √6x2−7 | |
26 cze 09:02
robinka: 4
f(x)'=12x−2
f(2)'=24−2=22 >elastyczność
śle podziękowania w kierunku Lucyny za wskazówki dla Kamili, szkoda, że nie wykorzystane

drugie masz zrobione


powodzenia
26 cze 09:05
robinka: przykład
d)
x
79
79(
1x)
29
26 cze 09:10
Kamila: Tak przyklad d) zgadza sie zpierwiastkiem
dziekuje bardzo za wyliczenie
26 cze 09:18
Kamila: a 1 zadaniu nie powinno byc −10x
4
26 cze 09:32
Kamila: bo 5*2=10x4
26 cze 09:32
bzzz: powinno być...
26 cze 09:33
bzzz: chciałam Cię wciągnąć na moją mentalną czarną listę ale tym pytaniem się zrehabilitowałaś
26 cze 09:33
bzzz: a przyjrzyj się zadaniu 1 podpunktowi c tam też jest coś do poprawienia

ciekawe czy
znajdziesz błąd.
26 cze 09:41
26 cze 10:32
Kamila: tez jest blad zauwazylam nie bedzie 17 dlatego sie dziwilam
26 cze 10:42
robinka: dzięki bzzz za poprawki, nie ma jak szybkie rozwiązywanie, przepraszam za pomyłki, ale się za
bardzo śpieszyłam ...:(
26 cze 11:30
robinka: masz rację Basiu z tą elastycznością.. chylę czoła
26 cze 11:33
Lucyna: z tą elastycznością to zrobiłam oczywiście jak zwykle

przeczytałam pierwszą linijkę
przykładowego rozwiązania i stwierdziłam że już wszystko wiem. Także przepraszam za
wprowadzenie w błąd.
26 cze 15:32
Dino: Proszę o pomoc jak zrobić elastyczność funkcji w podanym punkcie (pochodne)
f(x)=e2x dla x=0,1
4 sty 19:10
pat: ∫x4√4x2+11 dx
13 maj 14:58
POMOCY!: Znaleźć trzecią pochodną funkcji f (x) = 2x−2/x ? POMOCY
27 maj 17:29
asia: γ=3sin(3x+5)
8 cze 20:10
jorgas: f(x) = 3x/2+ 12x − 1
14 cze 19:51