matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
monika:
f(x)
√
x
2
−7x
3
25 cze 18:18
mim:
1 sposób
1
x(2−21x)
2−21x
f
'
(x) =
*(2x−21x
2
)=
=
2
√
x
2
−7x
3
2x
√
1−7x
2
√
1−7x
2 sposób: f(x)= x
√
1−7x
1
2(1−7x)−7x
2−21x
f
'
(x)= 1*
√
1−7x
+ x*
*(−7)=
=
2
√
1−7x
2
√
1−7x
2
√
1−7x
określ dziedziny dla D
f
i D
f
'
25 cze 20:36