Wyznaczyć różniczkę zupełną
Mariusz: m2*(T2−T3)/(T3−T1) − m1
25 cze 15:34
Basia:
z czego ? po czym ?
co funkcją? co argumentem ?
25 cze 15:56
Mariusz: rozniczke zupelna, po wszytkich zmiennych:m1,m2,T1.T2,T3. Funkcja jest cale wyrazenie
25 cze 16:23
Basia:
| | m2(t2−t3) | |
F(m1,m2,t1,t2,t3) = |
| −m1 |
| | t3−t1 | |
| dF | | m2(t2−t3) | | m2(t2−t3) | |
| = − |
| *(−1) = |
| |
| dt1 | | (t3−t1)2 | | (t3−t1)2 | |
| dF | | −1(t3−t1)−1*(t2−t3) | | m2*(t1−t2) | |
| = m2* |
| = |
| |
| dt3 | | (t3−t1)2 | | (t3−t1)2 | |
teraz to wszystko dodaj, sprowadź do wspólnego mianownika, wykonaj działania w liczniku, może
coś się poredukuje
25 cze 17:19
Basia:
oj nie, do wspólnego mianownika można sprowadzić, ale to nic nie da
przecież to jest
| dF | | dF | |
| dm1+ |
| dm2+.........itd. |
| dm1 | | dm2 | |
25 cze 17:31