oblicz granice
monika: lim n√2⋀n+5⋀n
n→∞
25 cze 13:33
Basia:
a to jest n√2n+5n ?
25 cze 15:06
Basia:
= (+∞)*√+∞+∞=(+∞)*(+∞)=................
25 cze 15:18
monika: tak dokładnie ale nie rozumie tego co napisałas
25 cze 16:02
Basia:
2n → +∞
5n → +∞
n→+∞
stąd:
2n+5n → (+∞)+(+∞)=+∞ ⇒ √2n+5n → +∞ ⇒
n*√2n+5n → (+∞)*(+∞)=+∞
25 cze 17:09
monika: dzieki
25 cze 18:14
Amaz:
ale to jest chyba pierwiastek "n−tego stopnia", więc taką granicę robi się z twierdzenia o
trzech ciągach:
5 = n√5n < n√2n+5n < n√5n+5n = n√2*n√5n = 5
25 cze 18:55
Basia:
A możliwe, ale z tego zapisu do głowy mi to nie przyszło.
Jak egzamin Amaz ?
25 cze 21:24