Równanie różniczkowe; y-2xy=(e^x)^2
Filip: Równanie różniczkowe; y−2xy=(e
x)
2
męczę się z zadaniem, a nie wiem czy dobrze robie, więc proszę was o pomoc
25 cze 02:29
Basia:
nie widzę tu równania różniczkowego
gdzie tu jest jakieś dy i dx ?
albo przynajmniej y' ?
25 cze 06:17
Filip: lewa strona dy, prawa dx
25 cze 08:54
Edek: o to chodzi?
(y−2xy)dy=(e
2x)dx ?
jeśli tak, to wystarczy coś wyłączyć, podzielić...
y(1−2x)dy=e
2xdx
25 cze 10:30
Basia:
Jakoś mnie to nie przekonuje, podejrzewam, że Filip nie "opisał" tego równania właściwie
Wprawdzie jeszcze się nie całkiem obudziłam, ale wydaje mi się, że tę całkę po prawej będzie
bardzo trudno policzyć (jeżeli w ogóle się da).
Poza tym dlaczego autor zadania miałby pisać (ex)2 zamiast e2x ?
25 cze 11:18
Jack:
jesli jest jednak tak jak napisał Filip, to mamy zadanie na równanie zupełne przez czynnik
całkujący... Jednak kwestii potęgi nie potrafię wytłumaczyć
25 cze 12:51
Jack:
ooo jasny gwint... znów coś przegapiłem.
Edek ma zdaję się rację − żadne r. zupełne, po
prostu rozdzielenie zmiennych (choć całka nieciekawa do liczenia

).
25 cze 12:59
Basia:
Edek to rozpisał prawidłowo, ale nie mam pojęcia jak tę całkę policzyć, dlatego
podejrzewam, że tam jednak jest jakoś inaczej może y'−2xy i wtedy to byłoby zupełnie co
innego. No, ale zabawa w zgadywanki nie ma sensu.
25 cze 15:04
aiszka: A co gdy mamy wlasnie tak:
7 wrz 18:54
Krzysiek: rozw. równania jednorodnego:
y'+2xy=0
to: yj =e−x2
rozw. szczególne niejednorodnego przewidujemy postaci:
ysz =Axe−x2
wstawiamy do równania i otrzymujemy: A=1
zatem rozw. równania niejednorodnego to:
y=Ce−x2 +xe−x2
7 wrz 19:35
aiszka: dzieki Krzysiek
7 wrz 22:16