-∞∫+∞ dx/x^2+2x+2 całka oznaczona
Filip: −
∞∫+
∞ dx/x
2+2x+2 to jest równe π

?
Mógłby ktoś sprawdzić, sorry ale nie umiem całki oznaczonej napisać
25 cze 00:40
Lucyna: moja podpowiedź to:
x2 + 2x + 2 = x2 + 2x +1 = (x+1)2 + 1
25 cze 00:42
25 cze 00:46
Lucyna: | | π | | π | |
po doczytaniu treści tak zgadza się  arctgx przy x→∞ = |
| i przy x→−∞ = − |
| co w |
| | 2 | | 2 | |
sumie daje π
25 cze 00:47
Filip: to tak, też mi wyszło, nastepnym krorkiem było pdostawienie ∫dt/t
2 +1 i arctg(x+1) + c
podstawienie arctg1=x , t=tgx , x=π/4, π/4 − lim α→−
∞ arctg(α+1)+lim→
∞arctg(β+1)−π/4=π/2+π/2=π
25 cze 00:50
Filip: Jack, stronka baaardzo przydatna
25 cze 00:51
Lucyna: Filip ja już lekko nie kumata jestem o tej porze, bo ni w ząb nie rozumiem co do mnie
piszesz...
25 cze 00:54
Lucyna: Zatem życzę udanych Polaków nocnych rozmów, ale ja spływam spać
25 cze 00:55
Filip: 
Również życzę miłych, najważniejsze, że wyszło nam to samo
25 cze 00:57
Filip: znaczy miłych snów
25 cze 00:57
Basia:
Filipie wynik może masz i dobry, ale rozwiązanie powinno wyglądać tak
możliwe, że tak liczyłeś, tylko niedokładnie zapisałeś
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = arctg(x+1) |
| | x2+2x+2 | | (x+1)2+1 | |
| | dx | | dx | |
∫−∞0 |
| + ∫0+∞ |
| = |
| | x2+2x+2 | | x2+2x+2 | |
| | dx | | dx | |
limα→ −∞∫α0 |
| + limβ→+∞∫0β |
| = |
| | x2+2x+2 | | x2+2x+2 | |
lim
α→ −∞[ arctg(x+1) |
α0] + lim
β→+∞ [arctg(x+1) |
0β]
lim
α→ −∞ [arctg1−arctgα]+lim
β→+∞[arctgβ−arctg1]=
| π | | π | |
| −limα→−∞arctgα+limβ→+∞arctgβ− |
| = |
| 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
−(− |
| )+ |
| = |
| + |
| =π |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 cze 11:53
Kaś: hej.mam problem bo hm nie mam pojęcia ile wynosi arctg (−1)...bo to że arctg1=pi/4 , ale jak są
minusy to nie rozumiem.proszę o wytłumaczenie
23 lip 09:36
Jack:
arctgα podobnie jak tgα jest funkcją nieparzystą − pomogłem?
23 lip 22:05
Jack:
ok, w innym poście zostało wyjaśnione
23 lip 22:08
xxx: ∫dx/x2+x
24 sty 12:16