Calka ∫lnx/x^3
Filip: ∫lnx/x3
25 cze 00:07
Jack:
przez częsci spróbuj: f(x)=ln x i g'(x)=1/x3
25 cze 00:10
Basia:
przez części
| | 1 | | x−4 | | 1 | |
g'(x) = |
| = x−3 g(x) = |
| = − |
| |
| | x3 | | −4 | | 4x4 | |
| | lnx | | 1 | |
J= − |
| + ∫ |
| dx |
| | 4x4 | | 4x5 | |
dokończyć już chyba potrafisz
25 cze 00:13
Filip: no i tu mam problem z g`(x) = 1/x3 to ejst lnx3 ?
25 cze 00:13
Lucyna: g'(x) = x−3 a teraz lepiej Ci zauważyć czym jest funkcja pierwotna?
25 cze 00:15
Jack:
hmmm g(x) na pewno tak będzie wyglądało?
25 cze 00:16
Basia:
idę spać, jasne, że nie
resztę też trzeba pozmieniać
25 cze 00:18
Jack:
Literówka tylko:
Miejmy nadzieję że
Filip sobie poradzi
25 cze 00:20
Lucyna: 
Basiu dobrej nocy
25 cze 00:24
Filip: Dobra, już wiem, nie mogłem zrozumieć skąd taka pochodna, a to jest z (f/g)`
25 cze 00:28
Filip: I dzięki za pomoc
25 cze 00:28
Jack:
myślę, że
Lucyna pokazała Ci bardzo prosty sposób rozumienia i dzięki temu policzenia
| | 1 | |
całki z |
| . To prostu jako ∫x−3 dx (zresztą Basia też to zapisała w swojej |
| | x3 | |
wskazówce).
25 cze 00:39
ghshs: Cat Kris moglby mi obliczyc calke z ln(x+3)/x2
13 lut 10:00
Bogdan:
przez części:
u = lnx itd
13 lut 10:49
Bogdan:
a w tym zadaniu: u = ln(x + 3)
13 lut 10:51