pati: PROSZĘ O POMOC

PILNE



1.Obliczyć pochodne funkcji:
a) 7x
6
f (x)= --------
cos(7x)
b) g(x)= ln(4x
2+53x)
c) h(x)= sin(5x)e
4x
2.Znależć taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania f(x)=0 leży w przedziale
[n; n+1), jeśli:
a) f(x)= 5
x+x
6-337000
b) f(x)= 563 ln x+3x-77600
3.Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
a) 3x-7
f (x)= --------
2x+4
b) g(x)=
√2x2-2
4.Wyciągnąc pierwiastek z liczby:
a)
5√6,5
17 gru 10:40
b.: 1. no ale na jakim jesteś etapie?
może spróbuj coś policzyć, a sprawdzimy, czy jest ok -- a przy okazji będziemy wiedzieli,
co jest jasne, a co nie
2. Hmm dziwne zadanie
f jest ciągła, f(0)<0, limx→∞ f(x)=∞, więc takie n istnieje,
możesz je znaleźć metodą prób i błędów:
obliczasz f(1), f(2), itd.,
szukanym n będzie taka liczba, dla której
f(n)≤0, ale f(n+1)>0
17 gru 13:42
pati: jeśli chodzi o 1 zadanie to nie mam pojęcia jak je obliczyć nigdy czegoś takiego nie
mieliśmy. facet dał nam takie zadanie i kazał obliczyć. więc jeżeli wiesz jak je
obliczyć to proszę napisz mi.
17 gru 22:38