kazik:
Wykaż że jeżeli wielomian W(x)=x6+ax4+bx2+c jest podzielny przez trójmian x2+x+1 to jest również podzielny przez trójmian x2-x+1. Pomocy
20 lut 23:28
wmboczek:
Na mocy założenia zapisz W(x)=P(x)*(x2+x+1), gdzie P(x) jest dowolnym wielomianem stopnia 4 (a więc ma 5 współczynników, np s1-s5). Dwa wielomiany są równe <=> wsp przy odpowiednich potęgach są równe. Otrzymasz układ 7 równań (ale dość prosty) z 5+3=8 niewiadomymi (3 dodatkowe to a,b i c). Wyznacz P(x) w zależności od jednej z nich, np: P(x)=x4-x3+ax2+(1-a)x+a-1 dalej dodaj i odejmij x2 i pogrupuj wyrazy, a otrzymasz
P(x)=x2(x2-x+1)+(a-1)(x2-x+1), co kończy dowód
21 lut 13:36