funkcje różniczkowalne
Aleks: znaleść wszystkie takie funkcje różniczkowalne f: R→R, że jesli x≠0, to styczna do wykresu Tf
funkcji f w punkcie P(x)=(x,f(x)) przecina oś OX układu współrzędnych w punkcie X(x)=(2/3x,0).
Jesli ktos może mi pomóc to bardzo proszę mam jutro zaliczenie:(
24 cze 20:58
Basia:
jakie są współrzędne X ?
tak ma być ?
24 cze 21:55
Maryś: x jest w liczniku (2x/3,0)
24 cze 21:59
po: musisz wiedzieć, że w punkcie x styczna ma równanie y=f'(x)*x+b w punkcie x y=f(x), stąd
b=f(x)−f'(x)*x
24 cze 22:16
Maryś: ok a jeśli to już wiem to czy możesz powiedzieć mi co dalej
24 cze 22:20
jiji: podstaw do warunku tzn , że y(2/3x)=0 i otrzymasz niezbyt skomplikowane równanie o zmiennych
rozdzielonych nie jestem pewien czy rozumuje poprawnie ale chyba tak
24 cze 22:46
Basia:
mnie się wydaje, że wsp.kierunkowy
| | f(x)−0 | | f(x) | | 3f(x) | | 3y | |
a= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x−23x | | x3 | | x | | x | |
stąd
ln|y|=3ln|x|
ln|y|=ln|x|
3
y=±|x|
3
ale pewna tego nie jestem
25 cze 00:45