kombinatoryka
aga: Proszę, aby ktoś był uprzejmy sprawdzić, co robię źle, że nie otrzymuję wyniku książkowego:
2880.
Na ile sposobów można ustawić w kolejce 4 kobiety i 4 mężczyzn, jeśli kobieta nie może stać za
kobietą ?
Ja robię tak: 4! * 4! * 2 = 1152
Gdzie tkwi błąd? Bardzo proszę.
I jeszcze jedno mam pytanie:
Uzasadnij, że:
24 cze 20:37
AS: Problem 2
Zachodzi wzór
| | | | | | | |
(a + b)n = | an + | an−1b + ... + | bn |
| | | | |
Kładąc a = 1 i b = 1 otrzymamy żadaną zależność.
24 cze 20:49
aga: Dzięki wielkie, AS, nie wpadłam na to.
A o pierwszym zadaniu co sądzisz?
24 cze 20:56
Lucyna: o tym pierwszym to wiem na pewno, że uciekły Ci dwa ustawienia

może teraz Ci wyjdzie, a może
jeszcze czegoś musisz poszukać:
masz w chwili obecnej ustawienia:
k m k m k m k m
m k m k m k m k
a są jeszcze takie możliwości:
k m m k m k m k
k m k m k m m k
24 cze 21:08
Lucyna: policz, może okaże się, że to wszystko

niestety ja jestem kiepska z kombinatoryki, znaczy
się potafię sobie wypisać jak to ma być, ale obliczenia do tego, to już czarna magia.
24 cze 21:10
Kejt:
k m m k m k m k
k m k m k m m k
i jeszcze chyba
k m k m m k m k
24 cze 21:11
Eta:
dodatkowo jeszcze taki układ:
( K,M,M,K,M,K,M ) ( K,M,K,M,M,K,M,K) ( K,M,K,M, M,K,M,K)
4!*4!*3= 1728
R−m : 1152 + 1728= 2880
24 cze 21:16
Lucyna: o a jednak jeszcze coś
24 cze 21:20
aga: Dziękuję bardzo
Lucyno,
Kejt, i
Eta, jesteście kochani

!
24 cze 21:24
Lucyna: 
zgadza się Aga jesteśmy kochane

i proszę bardzo cieszymy się, że mogłyśmy pomóć
24 cze 21:25
aga: To bardzo miłe,
Lucyno. Pozdrawiam serdecznie.
24 cze 21:29
Eta:
24 cze 21:57
AS: A ja to nie?
25 cze 07:40
Lucyna: AS Twoje zasługi na pewno są bezcenne po prostu adze zależało bardziej na tym zadanku z
prawdopodobieństwa
25 cze 08:29