Jutro egzamin
Amaz: Jutro mam egzamin z Analizy2, macie jakieś dobre rady?
24 cze 19:15
Jack:
przypomnij sobie σ−algebry i miary

Pamiętaj że miałem jedno zadanie z tego...
24 cze 19:41
Basia:
Amaz studiujesz matematykę ?
24 cze 19:48
Amaz:
nom, studiuję
24 cze 20:06
Basia:
no to raczej, jak radzi Jack, na teoretyczne zadanka się nastaw
24 cze 20:10
Amaz:
Mam nadzieje, że nie bedzie nic z szeregów Foureira, bo dziwnie się te całki liczy
24 cze 20:14
Amaz:
jutro pewnie egzamin bedzie w necie, to jak chcecie, to mogę Wam pokazać, powiecie czy trudny
był, czy łatwy
24 cze 20:15
Basia:
jasne, że chcemy
24 cze 20:24
Amaz:
pokaże Wam jak wyglądał egzamin w pierwszym semestrze
24 cze 20:26
Basia:
pokaż, pewnie nie zdamy
24 cze 20:28
24 cze 20:28
Basia: wolno, wolno
24 cze 20:36
Jack: fajne zadanka... Umiesz to juz?
24 cze 20:42
Basia:
fajne zadanka, czy łatwe to ocenię jak zacznę rozwiązywać
na pierwszy rzut oka łatwe, ale to bywa mylące
z kim masz analizę ?
jak napiszesz to Ci zdradzę kogo tam jeszcze znam
24 cze 20:44
Lucyna: Czyżby Wróblewski?
24 cze 20:48
Basia:
O Lucyna też po UWr ?
24 cze 20:50
Lucyna: Tak, żałuję tylko, że w odpowiednim czasie nie wpoiłam sobie systematyczności, bo niestety
zarówno szkoła podstawowa jak i liceum poszły mi za łatwo, także studia hmm nie przyłożyłam
się... a czasu już się nie cofnie, skończyłam na licencjacie z awersją do matmy na poziomie
studiów. Ale jak słusznie zauważyliście gdzieś, kiedyś, studia są dobrowolne, więc nie powinni
pchać się na nie Ci, którzy sobie z nimi nie radzą.
24 cze 20:54
24 cze 20:55
Basia:
Moi znajomi z UWr to nieco inne pokolenie.
24 cze 20:57
Lucyna: Bożyszcze tłumów prof. dr hab. Głowacki?

Może również spokojna ale najfajniejsza dr Majsnerowska?
24 cze 21:03
Lucyna: bo na pewno znasz dr Więsława, od razu przepraszam jeśli nie dodaję należnego tytułu.
24 cze 21:05
Amaz:
Idę jeszcze się pouczyć, trzymajcie za mnie kciuki
24 cze 21:23
Lucyna: Ano Amaz będę trzymać kciuki

pamiętam, że egzaminy u dr Wróblewskiego potrafiły zaskakiwać,
ale przecież jesteś zdolna bestia
24 cze 21:27
Basia:
najbliżsi to Paweł Głowacki, Bohdan Mincer, Wiesiek Krakowiak
dobrzy znajomi Więsław, Rolski, Bożejko
reszty już by trzeba szukać wśród emerytowanych
24 cze 21:42
Lucyna: 
z wszystkimi oprócz Pana Bożejki miałam zajęcia, zdaje się, że poszłam do P.Bożejki na jakiś
pierwszy wykład, ale było to coś zdecydowanie nie dla mnie. Arytmetyka jest cudowna, analiza
sprawiłam mi sporo trudności, ale już dla samego wykładowcy warto było się pomęczyć!
24 cze 21:47
Amaz:
jeszcze nie ma dzisiejszego egzaminu w necie, ale zapodam Wam zadanie, które sprawiło
największą trudność:
Obliczyć całkę nieoznaczoną, dla dobranego przez siebie, rzeczywistego parametru 0<p<20
25 cze 17:50
Amaz:
jeszcze "dx" zgubiłem, ale to z pośpiechu
25 cze 17:52
Basia:
p=
774 − 1 =
734
t = x
77/4
dt =
774*x
73/4 dx
z tym już jak sądzę można sobie poradzić bez problemu
25 cze 21:46
Lucyna: Basiu możesz rzucić okiem na problem Edka? Bo ja bym sobie w tym zakresie, z którego jest
zadanie, nie ufała.
25 cze 21:51
Basia:
już rzuciłam, uprościłam rachunki, ale wnioski bez zmian
25 cze 22:09
Lucyna: Dziękuję Ci
25 cze 22:12
Amaz:
powinienem zaliczyć, to zadanie co dałem, to jedyne, które nie chciało mi wyjść

, ale wiadomo
zawsze gdzieś tam mogłem się pomylić i trzeba poczekać, aż będą wyniki
25 cze 22:21
Lucyna: 
eno to spokojnie, zresztą wyniki są zawsze bardzo szybko.
25 cze 22:27
Basia:
Amaz, ale rozumiesz moje chyba moje rozumowanie
25 cze 22:36
Amaz:
tak, rozumiem, właśnie po egzaminie ktoś tam nawet napisał na tablicy, że za p należało takie
coś podstawić, ja podstawiłem bardzo podobną liczbę, ale niestety nie podołałem. Egzamin jest
już na stronie pana Wróblewskiego.
25 cze 22:40
Basia:
Jutro sobie pooglądam zadania dokładnie, dzisiaj tylko okiem rzucę, bo muszę wcześniej
skończyć.
25 cze 22:47
Amaz:
zadanie2 chyba źle zrobiłem, bo miałem inny wynik niż wszyscy, a zadanie było proste, musiałem
jakiś głupi błąd zrobić, także nie do końca jestem zadowolony, dopiero po wynikach przerobie
sobie jeszcze raz te zadania, żeby o tym nie myśleć teraz
25 cze 22:52
Amaz:
za dużo czasu straciłem na pierwsze zadanie, gdybym wiedział, że nie uda mi się go zrobić, to
bym go nie dotykał i resztę zadań zrobiłbym dokładniej, za to zadania 5,6,7,8 mam na 90%
dobrze, zadanie 3 też myślę, że dobrze mi poszło.
25 cze 22:58
Amaz:
w ogóle zadania 5 i 8 były tak banalne, że jak ktoś ich nie zrobił, to chyba jest bardzo słaby
z analizy
25 cze 23:02
Basia:
Ile czasu mieliście na rozwiązywanie ?
Tak a vista chyba sześć bym rozwiązała, nad dwoma musiałabym chwilę pomyśleć.
25 cze 23:04
Amaz:
było coś takiego: na pierwsze cztery zadania było 80minut, potem 20minut przerwy i 80minut na
kolejne cztery zadania, bez możliwości powrotu do poprzednich czterech.
25 cze 23:05
Amaz:
a które zadania najtrudniejsze wg Ciebie?
25 cze 23:06
Amaz:
pewnie powiesz, że 3 i 4 były najtrudniejsze
25 cze 23:07
Lucyna: no jak na razie udało mi się zrobić 5 i 6 wydają się łatwe, do reszty pewnie będę musiała sobie
poprzypominać jakieś wiadomości
25 cze 23:09
Amaz:
no zadanie 5, to jest 20sekund roboty no i plus komentarz do zadania, więcej niż minute nie
powinno zając
25 cze 23:11
Lucyna: tak samo 6
25 cze 23:13
Lucyna: ile może zająć kilkukrotne zastosowanie d'H
25 cze 23:14
Basia:
Amaz czy w tym 5 mam udowodnić tw.Lagrange'a czy tylko z niego skorzystać ?
Skoro piszesz, że banalne to rozumiem, że tylko skorzystać.
Bo właśnie zaczynałam sobie przypominać dowody tw.Rolle'a o Lagrange'a i to miało być to nad
czym miałam chwilę pomyśleć.
25 cze 23:16
Amaz:
No ja się męczyłem z tym d'H, bo ja bardzo powoli robołem to zadanie, żeby się nie pomylić,
sprawdzałem po trzy razy każdy kroczek

nie ćwiczyłem różniczkowania fukkcji
trygonometrycznych i się ciągle zastanawiałem, czy będzie plus czy minus
25 cze 23:17
Amaz:
Korzystasz z tw.Lagrange i wychodzi, że dla jakiego punktu c∊(0,3) f'(c)=3 i dla d∊(3,5)
f'(d)=112, i na mocy twierdzenia Darboux o ciągłości funkcji gdzieś istnieje takie x, że
f'(x)=5, bo f'(c)<5<f'(d)
25 cze 23:19
Lucyna: resztą może spróbuję zrobić innym razem, bo mam teraz trochę grzebaniny zawodowej
25 cze 23:19
Amaz: no jeszcze powinno być napisane, że x∊(0,5), ale to już chyba nie jest aż tak bardzo istotne
25 cze 23:20
Basia:
no skoro nie muszę tego dowodzić, to oczywiście banalne
25 cze 23:21
Amaz:
dowód tw.Darboux był chyba na wykładzie, ale nie dam sobie ręki uciąć
25 cze 23:23
Amaz:
ale to się chyba mówi własność Darboux, a nie tw. Darboux

nie pamiętam
25 cze 23:24
Basia:
To sporo czasu.
Mnie się wszystkie wydają łatwe, ale jak już kiedyś pisałam "pierwszy rzut oka" bywa mylący,
trzeba zacząć rozwiązywać, bo nie zawsze jest tak jak się wydaje, że powinno być.
W każdym razie na pewno wiem jak się za każde zabrać.
3 wydaje mi się bardzo łatwe.
sin7x = sin6x*sinx i podstawienie t=cosx
co daje − ∫(1−t2)3 dt
o 4 na razie nie mam zdania, nad nim muszę chwilę pomyśleć
ale tak w ogóle, to łatwe macie teraz te egzaminy z analizy
25 cze 23:31
Amaz:
Fajnie zrobiłaś to zadanie3, nas uczyli, żeby sin7x wyprowadzić z liczb zespolonych, jako
pewną sumę, po wyprowadzeniu wychodzi sin7x−sin5x+sin3−sinx, z jakimiś tam współczynnikami
25 cze 23:35
Basia:
Są różne metody. Ta wydaje mi się najprostsza, ale tylko dla potęg nieparzystych.
Z parzystą już się nie sprawdzi.
25 cze 23:43
Amaz:
Mogłem więcej się pouczyć, okazuje się, że można było lepiej to napisać, ale myślę, że zadania
pierwszego i tak bym nie dał rady zrobić.
25 cze 23:47
Basia:
Znikam, muszę jutro wcześnie wstać, a dzisiaj też się nie wyspałam.
Jakiś idiota zaczął wiertarki używać w środku nocy o 10:00
Dobranoc
25 cze 23:47
Amaz:
Dobranoc, ja jeszcze coś poczytam przed snem.
25 cze 23:49
Basia:
Dałbyś. To typowe zadanie "na myślenie". Żadnych twierdzeń, żadnych schematów, żadnych wzorów,
tylko pokombinować.
25 cze 23:51
Lucyna: 
idącym spać

kolorowych
25 cze 23:53