Równanie prostej, postać kierunkowa i parametryczna
Tomek: Sprowadzić równanie prostej
{ 3x+y=0
L:{
{x−2z+5=0
do postaci kierunkowej i parametrycznej
Znaleść punkt wspólny prostej l z płaszczyzną Oxy
dziekuje z góry

chciałbym przeanalizować wykonany przykład także prosiłbym o obliczenia
24 cze 19:12
Basia:
Znajdź jakieś dwa punkty A(xa,ya,za), B(xb,yb,zb) należące do tej prostej
podstawiając np. xa=1 xb=2
Podaj wyniki
24 cze 19:25
Basia:
może lepiej xa= −1 i xb=3
łatwiej liczyć
24 cze 19:27
Tomek: A(1,3,3) B(3,−9,4) o ile dobrze zrozumiałem co mam zrobic
24 cze 19:29
Tomek: Basiu jestes jeszcze?;>
24 cze 19:45
Basia:
niezupełnie
x=−1
−3+y=0
y=3
−1−2z+5=0
−2z=−4
z=2
A(−1,3,2)
B(3,−9,4) zgadza się
AB→ = [4,−12,2] jest wektorem kierunkowym prostej czyli wektor 12AB→=[2,−6,1] również
no i z tego już wynika równanie parametryczne
A(−1,3,2)
v→=[2,−6,1]
x = −1+2t
y = 3−6t
z = 2+t
nic mi natomiast nie wiadomo o równaniu kierunkowym w przestrzeni trójwymiarowej
nie chodziło o równanie kanoniczne ?
24 cze 19:45
Tomek: podałem zadanie wprost z kartki z zadaniami, które miałem na kolokwium z matematyki

w
poleceniu pisze, że należy sprowadzić równanie do postaci kierunkowe i paramtetrycznei i
znaleść punkt wspólny prostej l z płaszczyzną Oxy
24 cze 19:50
Basia:
no to poszukaj w notatkach z wykładów lub ćwiczeń co to jest to równanie kierunkowe
w przestrzeni trójwymiarowej, bo ja naprawdę nie wiem, ale nigdzie nie jest powiedziane, że
muszę wiedzieć wszystko
punkty wspólne z OXY to dość prosta sprawa
na pł.OXY z=0
czyli
2+t=0
t=−2
stąd
x=−1−4=−5
y=3+12=15
C=(−5,15,0)
tak samo można to policzyć z tych równań początkowych
24 cze 20:06
Tomek: i tak już dużo pomogłaś

dzięki

z tymi punktami wspólnymi tez tak myślałem

ale chciałem
sie upewnic
24 cze 20:08
Tomek: Znalazłem taki wzór:
równanie kierunkowe:
gdzie (x
0 , y
0 , z
0) to ustalony punkt prostej zaś [a,b,c] różne od [0,0,0] to wektor
równoległy do prostej. symbol (x,y,z) oznacza dowolny punkt przestrzeni.
24 cze 20:18
Tomek: Basiu dobrze trafiłem z tym wzorem czy raczej nie?

wiesz moze cos na ten temat?
24 cze 20:33
Basia:
jak świat światem, to równanie nazywano równaniem kanonicznym
(a jak zajrzysz do Wiki to zobaczysz, że nadal się tak nazywa)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prosta#Przestrze.C5.84_tr.C3.B3jwymiarowa
no to a,b,c to współrzędne wektora kierunkowego v
→=[2,−6,1]
a x
0,y
0,z
0 to współrzędne np. A=(−1,3,2)
czyli:
i tyle
24 cze 20:35
Tomek: no i po krzyku...a w książce Pana Lassaka "Matematyka dla studiów technicznych" ani w moich
notatkach nie użyto słowa Kanoniczne a Kierunkowe heheh no ale juz po wszystkiemu
24 cze 20:40
Basia:
może dlatego je tak nazwano, że a,b,c są współrzednymi wektora kierunkowego prostej;
jakaś logika w tym jednak jest
24 cze 20:47
Damian#UDM: | | 1 | |
Czemu tutaj w wiadomości 24 czerwca 2010 19:45 policzono |
| wektora AB? |
| | 2 | |
Z czego to wynika?
26 wrz 00:10
znak : Wydaje mi się, że tylko po to, aby sprowadzić wektor do jak najprostszej postaci. Widać, że
można wyciągnąć skalar równy 2, więc Basia tak też zrobiła, a potem skorzystała z tego, że
niezerowe krotności tego samego wektora dają ten sam kierunek
26 wrz 03:51
jc: Sposób bezmyślny.
Rozwiązujemy układ równań.
3x+y=0
x−2z+5=0
t = parametr
z=t
x=−5+2t
y=15−6t
i mamy postać parametryczną, a stąd dalej postać kierunkową
(x+5)/2 = (y−15)/(−6) = z/1
26 wrz 10:15
Damian#UDM: Super, dziękuję wam za pomoc!
26 wrz 15:08