pati: 1.Obliczyć pochodne funkcji:
a) 7x6
f (x)= --------
cos(7x)
b) g(x)= ln(4x2+53x)
c) h(x)= sin(5x)e4x
2.Znależć taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania f(x)=0 leży w przedziale
[n; n+1), jeśli:
a) f(x)= 5x+x6-337000
b) f(x)= 563 ln x+3x-77600
3.Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
a) 3x-7
f (x)= --------
2x+4
b) g(x)= √2x2-2
4.Wyciągnąc pierwiastek z liczby:
a) 5√6,5
17 gru 10:39
xpt: 1a)
cos 7x ≠ 0
żeby nei ciągać tej 7 z licznika niepotrzebnie to:
a(x) = [x
6]/[cos(7x)]
f(x)= 7* a(x)
f'(x) = 7 a'(x)
a'= // tutaj rozłożą na licznik i mianownik //
licznik = (x
6)' * cos(7x) - x
6 * (cos(7x)) '
mianownik = cos
2(7x)
=
licznik = 6x
5 * cos(7x) - x
6 * ( -sin(7x) * (7x) ' )
mianownik = cos
2(7x)
=
licznik = 6x
5 * cos(7x) + x
6 * sin(7x) * 7
mianownik = cos
2(7x)
Dalej to już czyste obliczenia.
pamiętaj, że pochodna z f(x)' będzie musiała być później pomnożona razy 7
Najpierw trzeba było "rozłożyć" pochodną wg wzoru na różnizkę f(x) / g(x).
*
Później trzeba było wykorzystać wzór na różniczkę z f(u) dla u=g(x)
*
* podałem funkcje f(x) oraz g(x) jako funkcje jakie zazwyczaj podaje się w definicji,
nie mają one żadnego związku z tymi z podpunktów a) lub b)
18 gru 00:54
xpt: 1c)
[sin(5x) * e4x] ' = (sin (5x))' * e4x + sin (5x) * (e4x)'
[sin(5x)]' = cos(5x) * (5x)'
[e4x]' = e4x * (4x)'
(cx) ' = c, gdzie c ∈ {4,5}
18 gru 01:01
xpt: g(x)= ln(4x2+53x)
[ln(4x2+53x)] ' = ln (y) ' * (4x2+53x)' dla y= 4x2+53x
Nie pamietam wzoru na różniczkę ln (x) a nie chce mi się szukać więc zapisałem w ten
sposób.
18 gru 01:05
xpt: 3a)
Zwykła funkcja homograficzna.
Do dziedziny nie należą te x dla których mianownik jest równy 0.
Wzory na asymtoty też powinny być Ci znane.
3b) Dziedzina: (2x2 - 2) musi być większe lub równa 0
Przeciwdziedzina taka jak w f(x)=√x
18 gru 01:13
anmario: (lnx)'= 1/x po prostu, jednak problem tkwi gdzie indziej xpt. Otóż Patti nie ma zielonego
pojęcia o czym piszesz, bo szerzej rzecz ujmując, nie ma pojęcia o matematyce. Gdyby
jakieś miała podarowałaby sobie zamieszczanie trzeciego zadania, które jest na poziomie
gimnazjum. Podsumowywując (wybacz Pati, ale tak niestety uważam), marnujesz czas xpt,
ponieważ pojęcia, których używasz są (mam nadzieję, że tymczasowo), poza poziomem
percepcji Autorki posta.
18 gru 01:16
xpt: Anmario - szczery do bólu.
Dzięki za przypomnienie wzoru.
Fakt, że zajmuję się "cudzymi" zadaniami pomaga mi utrwalać wiedzę, więc jest jednak
jakiś sens w tym co rozię, toteż uważam, że mój czas nie jest do końca zmarnowany.
18 gru 01:45
ot to!:
Nie przejmuj się xpt. tak to jest, że Ty jesteś do bólu szczery
w komentarzach do innych a anmario w komentarzach do Ciebie.
Można to krótko skwitować; Polacy słyną z tego , że do bólu lubią
się niszczyć nawzajem ! Ot cała prawda! Pora spać Kochani!
Szkoda zdrowia!
18 gru 01:52
anmario:
Obawiam się kochani, że trochę nie rozumiem. Dlaczego szczery do bólu? Kogo niszczę tym
co napisałem? I skąd to dotyczące wszystkich Polaków uogólnienie?
Napisałem to nie po to by kogokolwiek niszczyć, ale po to by uświadomić Pati, że powinna
ostro wziąc się do pracy, bo sądząc z drugiego zadania jest już studentką pierwszego
chyba roku kierunku pokrewnego do informatyki. Z taką matematyczną (nie)wiedzą nie ma
szans na zbliżającej się sesji. Nie napisałem więc tego by wdeptywać kogokolwiek w
błoto, ale po to by zwyczajnie pomóc - dobrą radą. Jeżeli Pati weźmie sobie ją do serca
i zajrzy do książek będzie miała z tego większy zysk niż z niezrozumiałych dla niej
rozwiązań xpt.
18 gru 02:03
xpt: @ ot to!
miałem na myśli szczerość anmario względem pati, ale juz niejsza z tym

@ anmario
no faktycznie - ten ból to lekkie wyolbrzymienie.
BTW. Jesteś bardzo dobrze zaznajomiony z programem nauczania matematyki na kierunku
infomatyka

Możliwe, że faktycznie już pora iść spać

Tak więc dobrej nocy życzę.
18 gru 02:23
b.: o, widzę, że ciekawa dyskusja

dorzucę więc swoje trzy grosze
problem polega na tym, jak pomagać, żeby rzeczywiście pomóc
-- tzn. jak pisać odpowiedzi na posty na tym forum, żeby nie było
to po prostu rozwiązanie za kogoś zadania, a jakaś realna pomoc
uważam, że należy po prostu unikać rozwiązywania zadań po kolei
-- np. w takiej sytuacji jak tu można dać link do wzorów i rozwiązać a),
a b) i c) zostawić autorce postu
a w sytuacji, gdy jest tylko 1 zadanie, nie rozwiązywać go do końca
-- niech pytający zrobi choć część...
to taki apel do osób często pomagających

(przyznam się, że sam nie zawsze postępuje tak jak napisałem...)
ot to:
anmario nie pisał agresywnie i nikogo nie niszczył

(choć mógłby rzeczywiście ująć to nieco delikatniej

)
a, niestety, patrząc na ten dobór zadań rzeczywiście można mieć tu wątpliwości,
jak odpowiedzieć -- zobaczcie zresztą na post
https://matematykaszkolna.pl/forum/5460.html
i stanie się jasne, że anmario ma trochę racji
18 gru 10:13